НБА се уплаши от реформа в драфта

снимка: БТА/AP

След като през последните две години Филаделфия 76 приложи тактиката "потъване"*, много отбори в НБА се обявиха против сегашните правила в драфта, според които последните три отбора в класирането имат право да избират под №1, №2 или №3 в драфта през лятото.

Според мнозина, схемата е порочна, защото така се дава възможност на изключително слаби отбори нарочно да губят срещи, за да имат повече шанс да вземат един от най-добрите таланти в колежанското първенство от съответния клас.

Раздразнението на собствениците в НБА продължи и това лято, след като Филаделфия избра Джоел Ембийд, раздаде най-добрите си играчи и се очаква и през настоящия сезон организацията да "потъва", за да избере още от най-добрите млади таланти през лятото на 2015.

Това доведе до инициативата драфтът да претърпи промени, а 6-те най-слаби отбори в лигата да имат почти равни шансове да получат №1, №2 и №3 избор в драфта, което до голяма степен щеше да промени представата за тактиката "потъване".

Очакваше се преди два дни 29 от 30 собственика да гласуват в полза на промяната, но през последната седмица всичко се промени. Това дойде от Оклахома Сити Тъндър и генералният мениджър на организацията Сам Прести, който беше категоричен, че промяна в драфта ще направи отборите от по-малки Щати и градове още по-слаби за сметка на мегаполисите като Ню Йорк, Лос Анджелис и други.

В крайна сметка, кампанията, проведена от представители на Оклахома и Филаделфия, доведе до резултат като цели 13 клуба гласуваха против промяната в драфта. Сред тях бяха дори Чикаго Булс и Маями Хийт.

Засега, форматът остава непроменен и правилата, които са наложени през последните години, ще важат и за драфт 2015. Очаква се обаче да има ново гласуване, най-вероятно след All-Star Game-а в НБА.