Най-голямата ни надежда на София Оупън бе ощетен жестоко

Втората ни ракета и най-голяма надежда Димитър Кузманов, който получи „уайлд кард“ за основната схема на DIEMA XTRA Sofia Open, приключи участието си в надпреварата след поражение в първи кръг от Жоао Соуса 6-7(6) 1-6. Мико игра равностойно на седмия поставен през първия сет, но после нивото му падна. За Соуса предстои сблъсък с Максимилиан Мартерер или Малек Джазири.

Мико изостана 30-40 в първото си подаване, но на брейкбола демонстрира отлична защита и отрази опасността, а после откри сметката си – 1-0. В следващия си сервис гейм втората ни ракета отново изостана 30-40, като този път сбърка сечен бекхенд и бе пробит – 1-2.

Българинът стигна до две поредни точки за връщане на пробива, като при едната изпусна да влезе в разиграване на втори сервис, а накрая португалецът затвърди – 1-3.

Кузманов предостави инициативата на световния №68, стараейки се да избегне грешки и лесно подарени точки, а в седмия гейм отрази брейкбол, преди да вземе нещата в свои ръце и да сложи край на частта – 3-4.

Соуса сервираше за сета при 5-4, поведе 40-15, но с две непредизвикани грешки пропусна сетболите, след което трябваше да се справя и с точка за пробив, която обаче Мико реализира с ретур уинър – 5-5. Двамата докараха развръзката до тайбрек, който започна три поредни минипробива, преди Кузманов да вземе точка, когато подава – 3-1. Втората ни ракета дръпна 6-3, но изпусна и трите сетбола, а накрая отстъпи частта – 6-7(6). При втория сетбол за българина съдиите го ощетиха по брутален начин. Страничният рефер даде аут една топка, която бе вътре и ястребовото око го доказа. Главният арбитър обаче отсъди разиграването да се преиграе и после всичко се обърна.

Разочарованието от ощетяването завладя играта на пловдивчанина и той се срина във втория сет. В четвъртия гейм Соуса поведе 30-40, но Кузманов заличи брейкбола. Мико се изправи пред нова опасност, бе разходен по основната линия и изкара форхенд – 1-3.

Португалецът затвърди и стана по-агресивен в следващата част, а така достигна и до скрит мачбол, който не успя да реализира. Все пак продължи да е настоятелен и да пласира дълбоки форхенди, осигури си нова точка за пробив и този път я материализира. При 5-1 Соуса сервираше за мача и постигна успех – 6-1.