Най-добрият в тежка категория идва на "Никола Петров"

снимка: bul-wrestling.org

Новият световен шампион в тежка категория до 120 кг Найки Наби (Естония) ще се бори на турнира в класическия стил "Никола Петров". Схватките са от петък до неделя в зала "Универсиада".

Естонецът стана втори на първенството на планетата по борба в Будапеща през септември, но иранецът Амир Азиз Али Акбари бе уличен за втори път в употреба на допинг. Той бе наказан до живот, а титлата му - отнета. Така със златото щастливо се окичи Наби.

Естонецът вече е у нас и се готви с националите ни в Самоков. Младият ни ас в тежка категория Любомир Димитров вече победи именития си съперник, който е и втори от олимпийските игри Лондон 2012 и номер 1 от Мондиал 2006.

Българинът се наложи на турнира "Никола Петров" през миналата година, но после се контузи на европейското и пропусна целия сезон. Сега се очаква Димитров да направи своето завръщане. Новата категория обаче при тежките вече е 130 кг, въведена от Международната федерация от началото на сезона.

На лагера в Самоков със състава на Беларус е и третият от олимпийските игри Пекин 2006 - Армен Варданян (66 кг). У нас на подготовка са и националите на Тунис, водени от българския селекционер Борислав Велинов. В състава е и шампионът на Африка Зиед Айт Окраме, който ще се бори в кат. до 75 кг.

Още един българин ще води чужд отбор, но на "Дан Колов" в свободния стил. Симеон Щерев пристига начело на азерския национален тим в сряда. Там са двама олимпийски шампиони - Торгул Асгаров (65 кг) и Шариф Шарифов (97 кг). За турнирите идват рекорден брой състезатели през последните години - над 300 от 35 страни.