Напред към Световното, юнаци!

снимка: fivb.org

Националният обор по волейбол на България стартира днес своето участие в квалификациите за Световното първенство, което ще се проведе в Полша от 3 до 21 септември.

Българските „лъвове“ попаднаха в група I на квалификациите, които се играят в чешкия град Опава. Наши съперници са отборите на Холандия, Кипър и домакина Чехия.

Днес следобед българите излизат в първия си мач срещу най-слабия съперник в групата – Кипър.

Двубоят е от 16:30 часа и ще бъде предаван пряко по ТВ7. За световното първенство ще се класират победителите от всички пет квалификационни групи.

Също така трите най-добри отбора класирали се на второ място също ще попаднат на Мондиала.

България е фаворит в нашата група като специалистите смятат, че некласирането ни на Световно ще бъде определено като трагедия и огромен провал.

Все пак България доказа, че е сред топ отборите в света и със сигурност заслужаваме да играем на Световно първенство.

Отборите на Холандия и Чехия винаги може да ни изненадат неприятно. Двата тима израстват в последните години и не са смятани за аутсайтери както преди. Холандците имат голямо ръстово предимство и добра игра на сервис, подобно на чехите, които пък ще бъдат подкрепяни от местната публика.

Добрите новини за България са свързани със завръщането на Андрей Жеков в националния отбор, което означава, че ще имаме двама топ разпределители в отбора.

Интересното е, че досега България не се е класирала само на едно световно първенство в историята на всички турнири.

Най-доброто ни класиране е второ място от турнира в България през 1970 година, а четири пъти сме се окичвали с бронза като последния е от Япония 2006 година.