Мръсна зала посрещна България на Гибона в Иран

"Дойдохме в Техеран с малко променен състав, тъй като имаме контузени, освен това дадох почивка на някои от най-опитните ни играчи. Въпреки това, ще гоним победата във всеки мач и се надявам да постигнем максималното от трите срещи. Пожелавам успех на колегите ми, които водят отборите на Германия, Иран и Република Корея", заяви селекционерът на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов-Гибона по време на официалната пресконференция преди началото на турнира в Група 19 от последния уикенд в Лигата на нациите в Техеран (Иран).

 
Малко след нея отборът на България направи първа тренировка в официалната зала "Азади". Треньорите и състезателите ни бяха неприятно изненадани от мръсотията по игрището. Супервайзорът също остана много озадачен и нареде на домакините незабавно да изчистят.

Съставът на Пламен Константинов си гарантира оставане в турнира и догодина за сметка на Южна Корея, който изпада, като в същото време няма шанс да атакува участие във финалната шестица след две седмици във Франция. На практика това превръща предстоящите двубои с Германия, Иран и корейците в Техеран в протоколни и без значение.

Реално, обаче, това не е точно така. А причината се крие в предстоящото обновяване на световната ранглиста на FIVB. В момента "лъвовете" се намират на 14-а позиция, с актив от 68

точки. 30 от тях се дължат на 9-ото място в Световната лига от миналата година. Все още не се знае как ще бъдат пресмятани точките от Лигата на нациите, но за да не допусне ново напускане на Топ 15, по подобие на това след олимпиадата в Рио през 2016-а, националният ни тим трябва да се стреми поне да повтори това класиране.

Преди последната седмица България е на 12-о място, но с равен актив от победи с Германия (10-а) и Австралия (11-а), както и на един успех от Канада (8-и) и Япония (9-и). Това означава, че при евентуални две победи в Техеран "лъвовете" спокойно могат да разчитат на влизане в Топ 10 на крайното подреждане, а оттам и възможност не просто да запазят 14-ата си позиция в световната ранглиста, но дори да се надяват поне да изпреварят 13-ия Египет, който има 70 точки, но не играе в Лигата на нациите тази година.

Всичко това означава, че макар и без сериозна част от титулярната седмица, на която разчита Гибона, той ще трябва да направи така, че устремът от Варна да бъде запазен и в Техеран. В противен случай България отново може да напусне Топ 15 на световната ранглиста, непосредствено преди шампионата на планетата, който ще се проведе съвместно с Италия.

Днес от 14,00 ч българско време е първият ни мач срещу Германия.