Мърфи закова 147, Робъртсън с рекорден сенчъри брейк

снимка: SPORTA.BG

Световният шампион по снукър от 2005-та година Шон Мърфи откри 2014-та година по най-добрия начин – с реализиране на втория в кариерата си максимален брейк от 147 точки.

Това се случи в мача на Магьосника срещу 14-ия в световната ранглиста Марк Дейвис в турнира Шампионска лига.

Мърфи спечели битката в не-ранкинг турнира с 3:2, като за първи път от 2001-ва година на турнира B&H Championship той разчиства масата, комбинирайки всички 15 Червени с Черна, след което вкара останалите цветове.

Мърфи стана автор на 103-ия максимален брейк в историята на снукъра и 6-ият през този сезон. Преди него великолепното си майсторство демонстрираха още Дечават Пуумдженг, Марк Селби, Гари Уилсън, Джъд Тръмп и Нийл Робъртсън.

Ако в днешния ден на Шампионската лига никой не изравни постижението на Шон Мърфи, то той ще грабне бонуса от 500 паунда за реализирането на максимален брейк.

Шампионът на Обединеното кралство и лидер в световната ранглиста Нийл Робъртсън също имаше основания за гордост след края на деня в Шампионската лига. Той спечели двубоя си срещу Джо Пери с 3:0, като във всичките фреймове направи сенчъри брейк, един от които на стойност 144 точки.

Така преди днешните мачове от турнира Робъртсън е лидер заедно с Мърфи и Пери, като тримата имат 3 победи от 4 двубоя. Гръмотевицата от Австралия обаче вече има цели 63 сенчъри брейка на сметката си през този сезон, с което още в самото начало на годината подобри рекорда в това отношение на Джъд Тръмп.

Асото направи 61 сенчъри брейка през миналия сезон 2012/2013, а още на този етап Нийл Робъртсън задмина впечатляващото му постижение. Ако продължава в същия дух, Машината от Мелбърн може да мисли за фантастичния брой от 100 сенчъри брейка.

След 9-те мача от Шампионската лига, което ще се изиграят днес, следват полуфиналите и финалът.