Мърфи взе своя реванш срещу Бингам у нас в исторически двубой за снукъра

галерия:

снимка: Жаклина Симова

Голямото снукър шоу в България приключи с уникален спектакъл в Созопол. За първи път в света на снукъра двама световни шампиони играха на открито в местния амфитеатър. Шон Мърфи успя да вземе своя реванш за загубата във финала на Световното първенство срещу Стюарт Бингам след като го победи в два от трите двубоя в България.

Зрителите в София, Бургас и Созопол присъстваха на удивителен шоу спектакъл с много майсторски изпълнения от страна на Световните шампиони за 2005-та и 2015-та година.

Много шеги и закачки имаше между Мърфи и Бингам, които показаха голямо уважение, както един към друг, така и към публиката, като удостоиха с внимание всички фенове за автографи и снимки след края на срещите. За още по-голяма радост на всички почитатели на снукъра Мърфи и Бингам постигнаха по един сенчъри брейк в Бургас и Созопол.

4145265

Над 600 зрители в Созопол видяха един изключителен двубой, след който Шон Мърфи вдигна трофея, който му бе връчен лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Кметът на Созопол Панайот Рейзи направи символичен начален удар на двубоя между световните шампиони.

4145266

Победителят Шон Мърфи остави своя автограф върху зеленото сукно, на което се изиграха всички двубои.

Големият успех за българския снукър дойде не само от организацията на този исторически спектакъл. Българските таланти Братислав Кръстев и Георги Величков успяха да вземат по един фрейм съответно на Шон Мърфи и Стюарт Бингам в демонстративните двубои предшестващи повторението на финала от Световното първенство по снукър.

 

По този начин те загатнаха за възможностите на българския снукър, който става все по-силен с всяка изминала година. Опитът, който трупат нашите състезатели с такива срещи е безценен, защото рядко имат възможност да се изправят в директен сблъсък със световни шампиони. За развитието на българския снукър говори и страхотното съдийство на Пролетина Величкова и Десислава Божилова, които вече са утвърдени имена в световния снукър и съдийстват на множество турнири от календара на световната федерация.

4145268

В петък в УНСС Братислав Кръстев взе победата в един фрейм над Шон Мърфи, докато Георги Величков надделя над Стюарт Бингам в двубоя в Созопол и по този начин стана първия български играч спечелил фрейм срещу действащ световен шампион.

4145274

Трябва да отбележим и подкрепата на общините в София, Бургас и Созопол, без които организацията на събитие от този ранг щеше да бъде почти невъзможна. Подкрепата на УНСС в лицето на ректора Стати Статев показа, че в България има място за сътрудничество между джентълменския спорт и академичните среди, по подобие на Пекинския университет, където се провежда един от най-силните турнири в света – Откритото първенство на Китай с награден фонд от близо 500 хиляди паунда. Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев връчи статуетки на Шон Мърфи и Стюарт Бингам. В Бургас символичен начален удар направи министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, а почетните плакети за играчите бяха раздадени от кмета Димитър Николов.

4145270

Най-очакваният сблъсък бе този в Созопол. Поредицата от три прекрасни снукър вечери трябваше да приключи в морския град, където домакин на срещите беше амфитеатъра в града. Двамата световни шампиони определено останаха очаровани от невероятната атмосфера и страхотната публика.

Срещите в Созопол започнаха с великолепна българска победа на Георги Величков над Стюарт Бингам след серия от 55 точки, с което той стана първият българин, който има спечелен фрейм срещу действащ световен шампион. Шон Мърфи пък взе своя реванш срещу Братислав Кръстев след загубата в София.

4145271

Българските успехи продължиха с победа на Брандо над Оливър Лайнс във формат с шест червени топки. Джеймс Кейхил защити английската чест с успех над Георги Величков.

Финалът на тридневния тур трябваше да определи кой ще спечели Купата изработена специално за турнира. Шон Мърфи започна ударно и поведе с 3:0 фрейма. Двамата англичани показаха някои страхотни удари, въпреки липсата на големи серии.

Вторият в световната ранглиста Стюарт Бингам не искаше да се предава толкова лесно и показа своите големи възможности с брейк от 102 точки, за да намали резултата. Петият фрейм бе много оспорван като Мърфи пропусна последната черна топка при резултат 56:58, след което Бингам открадна фрейма. Световният шампион за 2005-та година взе своя реванш в следващата част с брейк от 50 точки, който му осигури победата в този тридневен сблъсък.

4145272

След края на двубоя лично председателя на Народното събрани Цецка Цачева връчи купата на победителя. Всички участници в тридневното шоу получиха почетни плакети от кмета на Созопол Панайот Рейзи и от президента на БФ Снукър Олег Велинов.