Мърфи и Хигинс свършиха синхронно втория си снукър мач в София

снимка: SPORTA.BG

Последните двама шампиони на снукър турнира PTC Bulgaria Open – Шон Мърфи и Джон Хигинс – почти едновременно се класираха за третите си мачове в надпреварата в зала „Универсиада“, макар и по коренно различен начин.

Мърфи срази с 4:0 Джейсън Уестън, а Хигинс имаше нужда от седем фрейма, за да елиминира Дейвид Гилбърт, но записа сенчъри брейк и продължава пътя си в София към нов успех.

Вълшебника от Уишоу взе убедително третия фрейм със серия и 116 точки, като сенчъри брейкът му можеше и да е по-солиден, защото секна при неуспешен удар по последната Синя.

Хигинс вече има 14 „стотици“ от началото на сезона, с което отново се изравнява по този показател с Джъд Тръмп, който в петъчния ден записа 14-ия си брейк над 100 точки.

Мачът на Шон Мърфи бе с далеч по-малко интрига, като единствено в третия и четвъртия фрейм се стигна до тактическа битка. В първия Магьосника направи най-силната си серия от 71 точки, взе без видими проблеми и втория, а в третия надделя в сейфти дуела по последната Зелена, след като опонентът му извърши фаул, вкарвайки Черната. Брейк от 48 пък бе основната визита на Мърфи в оказалия се последен 4-ти фрейм.

Дейвид Гилбърт наистина се оказа достоен опонент на далеч по-именития си съперник, който в края на миналия месец спечели 28-ата ранкинг титла в кариерата си. Гилбърт има един паметен успех в България – с 4:2 над Джъд Тръмп през 2013 година, когато Асото беше актуален носител на трофея.

Сега не се стигна до взимане на нов звезден скалп от негова страна, но той демонстрира солидна психика в завързаните фрейм номер 3 и 4, като постигна успех в първия по-скоро с дисциплинирана игра, отколкото с големи точкови серии. В първия фрейм обаче Гилбърт се показа и като добър брейк-билдър и поведе с поредица от 82 точки.

В шестия, и то под напрежение, по-ниско класираният от двамата майстори също демонстрира търпение, като изчака своя момент, за да направи серия от 74 и да изравни отново резултата на 3:3.

В решителния седми фрейм Хигинс първи пое инициативата и се възползва, за да направи брейк от 58, с който да натрупа комфортен аванс. След кратка размяна на сейфти удари той отново се върна на масата, за да поведе със 75:0 и не след дълго двубоят приключи – 4:3.