Марк Алън призна пред Sporta.bg: Не помня нищо от България, бях много пиян

снимка: Monique Limbos

Марк Алън е един от най-близко достъпните играчи сред големите снукър звезди, а чувството си за хумор за пореден път показа на българските фенове по време на победата му с 4:3 над световния шампион Стюарт Бингам.

По-паметливите снукър фенове помнят предишния престой на Алън в България – в дебютното издание на PTC Bulgaria Open, когато той остави по-сериозна следа на дансинга, отколкото на масата.

Северноирландецът този път е решен да се представи по-солидно в турнира и си пожела да „не му се налага“ да ходи на още едно парти за играчите. Естествено, всичко това казано с усмивка и без никакви лоши чувства, дори от самия Алън, който сам си призна пред Sporta.bg, че „почти нищо“ не помни от предишната си визита у нас.

Победихте световния шампион в страхотен мач. Как се чувствате?

Всъщност, не бе страхотен мач. Знам, че на хартия изглежда така, защото резултатът е 4:3, а имаше престрелка по последната Черна в един от фреймовете, аз направих голям брейк и дори имах шанс за максимум. Но и двамата изпуснахме удари, които не биваше да изпускаме.

Само на липса на концентрация ли се дължеше въпросната „престрелка“ за Черната топка?

Да, просто, понякога, когато съперникът ти пропуска, реално се поставяш под по-голямо напрежение и се получава така, че ти също редуваш пропуски. Когато и двамата пропускате, по-лесно се губи концентрация.

Не бяха лесни удари, освен последния пропуск на Бингам, който си беше заложен като по учебник.

Да, това беше най-лесната топка, останалите, по-скоро, бяха полу-шансове, но дори и такива възможности един играч очаква да получи в хода на мача, така че не е особено оправдание. Но пък поне публиката имаше на какво да ни се смее. В крайна сметка, мачът имаше всичко – няколко добри брейка, добра размяна на сейфти удари, както и пропуски от лесни позиции. Радвам се, че крайният резултат беше в моя полза.

Вие сте казвали в предишни интервюта, че не е правилно, когато коментаторите обясняват пропуските с кик или с нещо друго странично. Понякога просто се случва.

Да, понякога просто се случва. Днес имаше няколко кика, но, за щастие, те не се отнасяха за пропуските, които аз направих. В крайна сметка, просто се получиха някои лоши удари и големи пропуски.

Как оценявате своите шансове сега да продължите по-напред в турнира?

В момента се чувствам уверен в себе си, много близо съм до играта, която искам да показвам. Мисля, че навлизам в добра форма в правилното време – точно преди Шампионата на Обединеното кралство. Ще бъде добре да се представя на ниво там. Единственото, което мога да направя, е да тренирам усилено вкъщи, да давам най-доброто от себе си, пък каквото стане.

Турнирът в България е много важен, защото след него идват Шампион на шампионите, Шампионата на Обединеното кралство и Мастърс. Това ли е повратната точка на годинага?

Да, но ако не участвам в Шампион на шампионите, няма да свърши светът за мен. Ще имам време да тренирам вкъщи и да си почивам, докато останалите играчи са заети с въпросния турнир, което може да е от полза.

Ако се представя на ниво в България и спечеля, ще е защото съм искал да спечеля точно този турнир, няма да го използвам като тренировка за Шампион на шампионите. Той просто ще е един добър бонус.

Да разбирам, че нямате поставени цели за сезона.

Не съм човек, който си поставя определени цели. Просто се старая във всеки турнир да играя възможно най-добре. Когато печеля, печеля, а когато не ми се получава, не се тормозя, защото съм сигурен, че съм опитал всичко възможно. Понякога просто не се случва, но има толкова много добри играчи в световния тур, които могат да печелят турнири, че мога само да съм щастлив, когато съм един от тях.

Толкова много години сте топ, топ играч, но не винаги се представяте добре в турнирите. Притеснява ли ви това, тревожи ли ви?

Не ме притеснява, нито ме тревожи. Спечелил съм седем ранкинг титли в кариерата си, а и както казах, има ужасно много играчи, които могат да стигнат до победа в турнирите. Единствено мога да се надявам да започна да се представям по-добре в два от големите турнира – Шампионата на Обединеното кралство и Мастърс, където резултатите ми не са добри, в сравнение със Световното първенство.

Как си прекарвате в България, идвате за втори път, първият беше по време на дебютния турнир в София?

Да, мисля че точно тогава беше. Не бих казал, че се справям много добре в България. Предният път с няколко от другите играчи гледаме футбол и пих прекалено много, така че не си спомням много неща. Надявам се сега да се представя по-добре и най-вече да помня повече от престоя си (смее се).

Има парти за играчите в събота вечер...

Да, знам, но се надявам да се класирам за неделния ден и да не ми се налага да отивам (смее се). Най-добре би било, ако просто спечеля още един мач и стигна до неделя, като успея да се концентриран максимално.