MotoGP: Хорхе Лоренсо пръв на свободните тренировки на Херес

снимка: БТА/AP

Хорхе Лоренсо (Yamaha) беше най-бързият състезател в първия тренировъчен ден преди Гран при на Испания в Moto GP. На пистата Херес в Андалусия Лоренсо даде най-добро време и в двете свободни тренировки и по всичко личи, че ще е основен претендент за победата на трасе, което винаги му е давало възможност да разгърне целия си потенциал.

Отлично впечатление и в двете тренировки направи новото попълнение на Avinita Ducati Ектор Барбера, който зае второ и четвърто място в съответно първата и втората тренировка. Във втората сесия пък Марк Маркес (Honda) изглеждаше способен да отмъкне лидерството от Лоренсо, но световният шампион направи две изключителни обиколки в края и остави Маркес на 0.345 от секундата зад себе си.

Третото място във втората тренировка бе за ездача на Suzuki Алекс Еспаргаро. Испанецът за първи път опита станали абсолютен хит в Moto GP предни крила, но в крайна сметка записа най-доброто си време без тях. След тренировката Еспаргаро призова Dorna да въведат някакви критерии и лимити за размера на въпросните предни крила, които при отбори като Yamaha само за броени седмици придобиха внушителни размери.

В събота предстои третата свободна тренировка, а по-късно и квалификацията за място в утрешния старт на Херес.