МОК временно призна Косово, за да участва на Олимпиадата през 2016 г.

снимка: БТА/AP

Международният олимпийски комитет (МОК) временно призна Косово, с което отвори път на бившата сръбска провинция да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., съобщи ДПА.

Изпълкомът на МОК призна условно Косово на свое заседание днес и предложи това решение да бъде утвърдено за постоянно на предстоящия конгрес на МОК в Монако през декември.

Косово, чието население е предимно албанско, обяви независимост през 2008 г., девет години след водената от НАТО военна интервенция.

Въпреки че се съгласи да нормализира отношенията си с отцепилата се провинция, за да започне преговори за присъединяване към ЕС, Сърбия още претендира за суверенитет над Косово и се противопоставя на всякакви стъпки за пълна независимост.

Сръбският съюзник Русия до момента блокира приемането на Косово в ООН, което сръбските власти настояват, че е условие за признаването на Косово от МОК.

Националният олимпийски комитет на Сърбия подаде протестна нота в МОК заради решението на изпълкомът, съобщи ТАСС. Министърът на културата, младежта и спорта на Косово Мемли Красничи приветства решението и изрази надежда за получаване на пълно членство в МОК.