Ангел Искрев за Sporta.bg: 38 години стигат

галерия:

снимка: БТА/AP

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и други известни български спортни журналисти в новата рубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

Не трябва да си социалист, за да подкрепяш социалната сигурност” е един от най-запомнящите се цитати на Ото фан Бисмарк. Години по-късно президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак убеди най-вече себе си, че най-могъщата лекоатлетическа нация в света САЩ заслужава домакинство на световно първенство.

Ако перефразираме цитата на „железния канцлер“ - не трябва да си американец, за да подкрепиш тяхната кандидатура. За благото на един загубил немалка част от блясъка си спорт. 38 години стигат.

Малкото градче Юджийн в щата Орегон ще приеме шампионата през 2021-ва. Точно 38 години след първото издание в Хелзинки. „Недоразумение“ е първата дума, за която се сещаме, когато разлистим историята на първенствата.

4139108

Държавата, която има 138 златни, 88 сребърни и 74 бронзови медала, никога не е домакинствала на най-големия лекоатлетически форум. Някак си страстта, интереса, маркетинговите възможности на Щатите са пренебрегвани през годините. За сметка на откровено не-атлетически дестинации като Доха, Дегу, дори Москва, където през 2013-а организаторите се видяха в чудо, заради празния стадион.

Интересно е, че *Трактаун” (Юджийн е известен така сред любителите на леката атлетика в Щатите) получи домакинството без да има наддаване (б.а. случаят не е прецедент. Осака получи шампионата през 2007-а по същата схема). И всичко това само няколко месеца след като американското градче загуби от Доха в дуела за първенството през 2019-а.

4139106

Тогава от ИААФ заключиха, че инфраструктурата на Юджийн не е подходяща. Какво се промени само за няколко месеца? Мнението на Ламин Диак. Без неговата подкрепа американците нямаше да получат шампионата. А това беше дългогодишна мечта на оттеглящия се от поста си през август ръководител.

„Избрахме Юджийн, заради уникалните стратегически възможности“ – се пише в официалното становище на ИААФ.

4139109А те невидими ли бяха само месеци по-рано? И на децата е ясно, че в Щатите Царицата е популярна, атрактивна, желана. Организацията „Трактаун“ подсигури подкрепа от частния сектор, телевизия „NBCи националният олимпийски комитет, което беше достатъчно световната атлетика да стъпи за първи път на американска писта.

Не липсват спорове около кандидатурата. Стадион „Хейуърд филд“ е с капацитет от едва 11 хил. души с опция за 21 хил. Много далеч от огромните съоръжения в Пекин и Москва, но спомняте ли си?

Те оставаха празни често. В тези дни Царицата трябва да остави на страна грандоманщината, защото вероятността при по-малък стадион да се увеличи търсенето на билети е огромна. И така стадионите на големите форуми няма да изглеждат като копия на дънките на Васко Кръпката.

„Може ли моето родно градче също да домакинства на световно. Имаме писта с шест коридора за 3000 души. Изглежда, че няма нужда от кандидатура?“ – написа ехидно в twitter Спенсър Нел, който ръководи маркетинговия отдел на Адидас за лека атлетика и бягане.

Сблъсък на интереси, защото именно в Юджийн е създаден основният конкурент „Найк“. Американската компания ще спонсорира шампионата и е нормално другите гиганти в спортната екипировка да търсят пробойни.

Но 38 години стигат. Едно недоразумение намери своя дългоочакван край, а любителите на Царицата вече очакват с нескрит интерес първия „американски“ шампионат.

Факти за Юджийн

Население

160 000 души

Щат

Орегон

Създаден

1846

Спортно наследство

Гигантът „Найк“ е създаден в града, домакинства ежегодно на „Префонтейн класик“, прозвище „ТракТаун“

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК