Модена спечели 37-то издание на Купата на Италия

снимка: trentinovolley.it

Отборите на Тренто и Модена се изправиха един срещу друг в спор за Купата на Италия в зала „Пала Додза” в Болоня.

Енерджи Ти Ай Диатек (Трентино) със старши-треньор Радостин Стойчев и посрещачът Матей Казийски започнаха срещата доста слабо с много грешки от сервиз.

От другата страна Модена водена от националът на Франция Ървин Нгапет излезе изключително концентриран в първия си финал от 17 години насам.

Първата част завърши при резултат 25:19 за Модена след невероятна игра на Нгапет и италианеца Лука Ветори. Българският посрещач Матей Казийски успя да отбележи едва две точки за своя Тренто в първия гейм.

Втората част доста приличаше на първата и отново след 25:19 младият тим на Модена поведе с 2:0. В играта на трентинци нищо не се получаваше и грешките от сервиз и посрещане тормозиха до края на гейма момчетата на Радостин Стойчев.

Третата част бе най-равностойна и интересна. Резултатът вървеше наравно и при резултат 17:17 след спорна точка за Тренто Нгапет реши да спори с Казийски, за което получи жълт картон. Французинът продължи с репликите и съдията не се подвоуми да му покаже и червен картон.

Обратно на очакванията картонът не повлия на Ървин, който застана на сервиз и направи серия от три сервиса, в които постигна два аса, а веднага след това завърши чудесна атака на Модена след атака от пайп и резултатът бе изравнен 22:22.

Двата отбора си размениха по една точка и при 23:23 Матей Казийски застана на сервиз, за да направи два директни аса и да остави своя в Тренто в борбата за Купата на Италия – 2:1

Четвъртата част отново започна по обичайния начин – с по-силна игра на Модена, която им донесе преднина от пет точки при 11:6. Проблемите за Тренто станаха още по-големи след като Радостин Стойчев бе изгонен за репликиране на съдията и аванса на Модена стана 12 точки при 23:11. За играчите на Анджело Лоренцети не бе проблем да затворят частта с 25:12 и с това да спечелят първа Купа на Италия от 1998 година насам.

За най-полезен играч във финалния двубой бе избран младият френски национал Ървин Нгапет.