Мирела 7-а след личен рекорд, Ласицкене е шампионка във високия скок

снимка: БГНЕС/EPA

Най-добрата ни състезателка в скока на височина Мирела Демирева не успя да преодолее 195 см на финала на световното първенство в Лондон. Така българската атлетка остава на седма позиция във финалното класиране на надпреварата. Тя дели това място с Айрине Палшите от Литва, която също не успя да надскочи 195 см.

Сребърната медалистка от Рио 2016 започна брилянтно финала, като прелетя над летвата на 184, 188 и 192 см още от първите си опити. Твърде високи за Демирева обаче се оказаха 195 см. Тя събори летвата три пъти на тази височина и отпадна от състезанието.

По-рано през надпреварата Мирела подобри личното си постижение за сезона, като скочи 192 см и така се класира на финала. Тя цял сезон не можеше да преодолее височината от 190 см, какъвто бе и нормативът за класиране на планетарния шампионат, но в крайна сметка организаторите я допуснаха до участие. Тя трябва да бъде горда, защото надскочи себе си на това световно първенство.

Шампионка в дисциплината стана Мария Ласицкене, която се състезава под неутрален флаг. Тя единствена от всички състезателки преодоля 203 см и се окичи със златото още веднъж, след като го стори и на световното в Пекин 2015. Рускинята дори опита да надскочи 208 см, което е с 1 см по-малко от вечния рекорд на Стефка Костадинова. Ласицкене обаче направи три грешки на тази височина.

Със среброто се окичи украинката Юлия Левченко, която постигна най-добър резултат от 201 см. Това е първи неин медал от планетарен шампионат. Трета пък остана Камила Личвинко от Полша, която прескочи 199 см и това й стигна за бронза. Тя е златна медалистка от европейското първенство в зала в Сопот 2014.