Меси стигна дъното! Укрил над 10 милиона чрез децата, на които помага

снимка: БГНЕС/EPA

Лионел Меси въобще не е цвете за мирисане. Това става ясно с всеки изминал ден. От доста време данъчните в Испания го разследват за укриване на данъци, а дори и го обвиниха. Сега обаче нова негова схема излезе наяве.

Суперзвездата на Барса е укрил приходи от над 10 милиона евро в периода 2007-2015 година чрез Фондацията си за подпомагане на деца в родния си град Росарио, пише испанският вестник "ABC". Жалкото в тази история е, че Меси използва децата, за да върти схемите си.

В Испания представителствата на Фондацията са регистрирани като обществени организации, а като такива министерството на финансите на Аржентина ги е изключило от списъка с длъжници, тъй като от Фондацията не са отчели приходи в три поредни години.

Тя на практика е служила като прикритие на аржентинеца и неговото семейство за водене на частен бизнес. Меси и баща му са открили представителството през 2009 година в родния им град Росарио, но тя е била регистрирана в Испания като обществена организация.

Припомняме, че върховният съд в Мадрид вече осъди аржентинеца на 21 месеца затвор за укриване на данъци. Играчът беше признат за виновен за ощетяване на държавната хазна в размер на 4,1 милиона евро в периода 2007-2009 година.

Все пак суперзвездата мина тънко, след като испанската прокуратура прие предложението на футболиста да замени ефективната присъда от 21 месеца затвор с финансова санкция.

Законодателството в държавата позволява затворът да бъде избегнат, ако присъдата е под две години. Лео ще плати санкция в размер на 252 хиляди евро.