Дунав е готов да удари Иртиш на Хери

Всички в „Дунав“ са категорични, че отборът е готов за мачовете с „Иртиш“. Това стана ясно по време на пресконференция, на която присъстваха изпълнителният директор Ивайло Петков, треньорът Веселин Великов, капитанът Диян Димов, голмайсторът Мирослав Будинов и един от основните футболисти на „драконите“ Самир Аясс.

В началото изпълнителният директор на клуба Ивайло Петков внесе повече яснота за организацията около срещата с „Иртиш“ Павлодар, както и предшествалите я кореспонденции с УЕФА, довели до решението „Дунав“ да участва в турнира за Лига Европа.

Доста неща видяхме и чухме напоследък. Затова държим да внесем яснота, относно участието ни в турнира за Лига Европа. След като се класирахме на четвъртото място в крайното класиране на Първа лига, на 15 юни получихме мейл от УЕФА с акаунт за картотекиране на футболисти за участие в турнира за Лига Европа. Имаше и съответно запитване, дали имаме готовност да участваме в надпреварата. На 19 юни продължихме да работим по този начин, картотекирахме футболистите и изпратихме писмо, че сме съгласни и имаме готовност да участваме в първия предварителен кръг, при положение че бъдем поканени от УЕФА. Бяхме включени в жребия за първия предварителен кръг и бяхме изтеглени да играем с „Иртиш“ Павлодар. На 23 юни при нас дойде писмо с покана за участие в дело на ЦСКА срещу УЕФА. Ние отказахме. Днес /26 юни/ има дело в КАС на ЦСКА срещу УЕФА, по което „Дунав“ е страна. До края на деня трябва да излезе официално решение на КАС. Искам да изразя благодарност от името на клуба на Георги Градев и неговата адвокатска кантора „СИЛА“ за съдействието, което ни оказва по казуса. Държа да подчертая още, че писмото, което излезе по медиите, не е това, което официално сме изпратили до УЕФА. Ние сме свършили каквото трябва, за да защитим интересите на ФК „Дунав“, без да намесваме и коментираме друг клуб или БФС. Сега чакаме официално решение по този въпрос и се готвим за мачовете ни с „Иртиш“, заяви Петков.

Той добави, че всичко това е наложило промени в програмата на подготовката на „драконите“. Все пак е създадена необходимата организация, въпреки че тази дестинация не е от най-лесните. Отборът заминава за Истанбул утре сутринта. Оттам лети за Астана, след което за Павлодар. В сряда сутринта дунавската група трябва да е на крайната дестинация. За 20 ч. местно време /17 ч. българско/ е насрочена официалната тренировка на русенския тим на стадиона на „Иртиш“, а точно 24 часа по-късно започва и срещата от първия предварителен кръг на турнира за Лига Европа. Води се кореспонденция и се създава необходимата организация и за излъчването на срещата, така че феновете на „Дунав“ да успеят да наблюдават този толкова важен двубой.

Работил съм с Димитър Димитров и съм сигурен, че неговият отбор ще е добре подготвен физически и тактически. Ние обаче ще преследваме своите шансове“, коментира още Петков.

В действителност нямахме много време за почивка след края на сезона и за подготовка за конкретните мачове с „Иртиш“. Нашият съперник за сметка на това играе мачове от сезона на местното първенство, което е в разгара си. Те са фаворити в двубоя. Ние обаче нямаме намерение на предадем без бой. Единствено Олексий Ларин е контузен и няма да пътува с отбора за Казахстан, но веднага след това смятам, че ще е готов на 100%. Въпреки всичко мисля, че сме готови за мачовете с „Иртиш“. Група от двама вратари и 17 полеви футболисти ще пътува за Казахстан. Непосредствено преди мача ще решим основната група. Говорих с колеги оттам, гледахме записи и смятам, че успяхме да проучим отбора на „Иртиш“. На нас няма да ни е лесно, но и тях няма да им е лесно“, заяви треньорът Веселин Великов.

Капитанът Диян Димов, голмайсторът Мирослав Будинов и основният футболист на „драконите“ Самир Аясс също отчетоха, че „Иртиш“ е фаворит в двубоя, но това далеч не означава, че излизат като обречени, а дори напротив.

Настроението в тима е приповдигнато. Новите попълнения се вписват добре и паснаха много добре на отбора. На практика никой от нас не е играл в евротурнирите. Амбицирани сме обаче да се докажем, да се раздадем на 100% и да отстраним отбора на „Иртиш“, каза Димов.

Те ще са по-добре физически, защото първенството там е в разгара си. Теренът също ще ни затрудни, защото е с изкуствена настилка. Най-важното за нас е да излезем с добър резултат от първия мач и да запазим интригата за реванша. Тук, на Градския стадион в Русе, обаче е възможно да се случи всичко“, добави Будинов.

В действителност нямахме много време за почивка. Съперникът ни от своя страна е в игрови ритъм. Мисля, че ще ни е доста трудно, но не си мислете, че сме се предали. Въпреки че са фаворити, ще им е доста трудно и можем да постигнем добър резултат“, сподели Аясс.