Мелница за снукър шампиони в София - и световният номер 1 изхвърча

снимка: Жаклина Симова

Световният номер 1 Марк Селби и тази година не можа да сътвори нещо по сериозно на снукър турнира PTC Bulgaria Open, като загуби с 0:4 от уелсеца Райън Дей, който игра далеч по-добре от Веселяка от Лестър и заслужено продължава напред към полуфиналите в зала „Универсиада“.

Селби имаше шанс при 0:3 да спечели поне един фрейм и да върне интриграта, но редица фрапантни пропуски го лишиха дори от тази възможност. Миналата година Селби също отпадна на 1/4-финал, като съперникът му Шон Мърфи тогава стигна до титлата.

Селби нямаше шанс да направи повече от 35 точки в първия фрейм, а опонентът му с две мини-серии, последната от които 41, разчисти масата достатъчно, за да поведе с 1:0.

Дей се развихри във втория фрейм и не даде на Селби да стане от стола, като записа най-силния сенчъри брейк за деня от 126 точки с пълно разчистване за 2:0.

Уелсецът доминираше тотално в трета поредна партия, след като Веселяка от Лестър записа само 15 точки. Оттам започна новата „стотица“ на Дей, който този път разчисти за 110 точки и 3:0, а Селби прекарваше по-голямата част от срещата седейки на стола си и наблюдавайки телевизионната маса, където по същото време играеха Марк Уилямс и Шон Мърфи.

В четвъртия фрейм се получи най-комичната ситуация, естествено с участието на Селби, който закри очите шеговито на своя съперник, след като Дей бе направил грешка по време на брейк от 48, с който можеше да приключи мача. За радост на повечето фенове, след няколко нелепи пропуска, Селби откри сметката си с добра Червена с помощта на удължителя. Надеждите на Веселяка от Лестър бяха свързани с протакане на защитните удари по последната Червена. Очаквано Селби спечели сейфти дуела и изглеждаше готов да разчисти, но при 37:53 пропусна изненадващо Зелената. Въпреки че му се размина, световният номер 1 пропусна два пъти и Кафявата, като вторият пропуск се оказа фатален и Дей си подпечата успеха с 4:0.