Мегасделка за € 1,36 милиарда превърна английска телевизия в монопол за ШЛ и Лига Европа

снимка: twitter/BTSport

Всеизвестен факт е, че английската публика е една от най-запалените по футбола в световен мащаб. Ето защо телевизиите се избиват за ТВ правата на всички първенства. Най-апетитна хапка естествено е Шампионска лига, въпреки че в последните години единствено Манчестър Сити се задържа до последните кръгове на турнира. Лига Европа също се превърна в доста гледана надпревара, тъй като Тотнъм и Мачестър Юнайтед играят доста често там. По-непретенциозните отбори като Саутхямптън, Евертън и Уест Хям също се преборват до участие в турнира.

Ето защо и новата сделка за ТВ правата за двата турнира възлиза на колосалната сума от малко над 1 360 000 000 евро. BT Sport си откупи правото да излъчва ШЛ и Лига Европа отново през следващите три години. От сезон 2018/19 до 2020-21 телевизията е платила по малко над 455 милиона евро за година.

Очакваше се друга телевизия да се включи в излъчването на двубоите от тези турнири, но мегасделката на BT Sport тотално срина мечтите на ITV. Те дори няма да излъчват репортажи и студия преди и след мачовете, а да не говорим за живо предаване. BT Sport сега е тотален монопол в това отношение и от телевизията обмислят да пуснат специални пакети за феновете, тъй като трябва да се избиват много пари.