Мароко отказа да домакинства на Купа Африка заради ебола

снимка: БТА/AP

Мароко отказа домакинството на турнира за Купата на африканските нации в началото на 2015 година заради разпространението на вируса ебола, съобщи Ройтерс.

Страната-домакин настоява шампионатът да бъде преместен от 2015-а за 2016 година, но Африканската футболна конфедерация отхвърли подобен вариант и поиска от Мароко до 8 ноември да уточни окончателната си позиция.

Мароканците отхвърлиха ултиматума и няма да организират шампионата, който трябваше да се проведе на 17 януари - 8 февруари 2015 година.

"Решението е продиктувано от здравни причини заради сериозната опасност от ебола и риска от разпространението на болестта", се казва в изявление на спортното министерство на Мароко.

Изпълкомът на Африканската футболна конфедерация ще заседава другата седмица в Кайро и ще вземе решение дали да отложи шампионата или да даде домакинството на друга страна.

Както Sporta.bg информира още на 16-ти октомври, единият начин е да бъде отложен турнирът с една година, другият е да се проведе през 2017-та вместо планираната надпревара в ЮАР, а третият е изобщо да не се състои. Министерството на спорта в Мароко е получило отказ и на трите предложени варианта от КАФ, което е принудило страната да се откаже от домакинството на турнира.

Според мадридския вестник AS Судан и Египет имат готовност да организират надпреварата през 2015-та, но реално ЮАР няма да се затрудни да бъде домакин догодина и през 2017-та, защото има подходяща инфраструктура и съоръжения още от Мондиал 2010.