Марко Фу сгази Марк Алън и ще бори Ракетата на снукър Мастърс

снимка: БТА/XINHUA

Марко Фу стана вторият полуфиналист на турнира “Мастърс” в Лондон. Играчът от Хонг Конг се разправи безапелационно със северноирландеца Марк Алън в сблъсъка помежду им от 1/4-финала. Той спечели с категоричното 6:2 като доминираше през целия мач в “Александра Палас”.

По този начин Фу се класира на полуфинал в турнира, където ще се изправи срещу действащия шампион Рони О`Съливан, който по-рано през деня надигра Нийл Робъртсън с 6:3. Това ще бъде много тежък тест за Ракетата, тъй като Фу се представя блестящо в последно време, а наскоро спечели и "Скотиш Оупън".

Иначе мачът между Фу и Алън започна леко колеблво и от двамата, но Фу по-бързо се ориентира в ситуацията и с брейк от 74 точки спечели първия фрейм. Това му даде спокойствие и той бе още по-убедителен във втория фрейм, в който дори не даде точка на съперника и поведе с 2:0 след брейк от 83 точки.

В третия фрейм играта бе по-накъсана, но Фу се възползва от грешка на Алън и поведе с 3:0. Четвъртият фрейм започна с размяна на сейфти удари. Фу пръв влезе в серия, но и сгреши и позволи на Алън да стигне до брейк от 70 точки, за да вземе първия фрейм на своята сметка точно преди почивката.

Вдъхновен от това развитие на нещата, Алън намали изоставането си на 2:3.

Това обаче се оказа и последния фрейм на сметката на северноирландеца. В следващите два Фу се развихри и записа сериозни брейкове от 97 и 140 точки, за да поведе с 5:2.

В решителния осми фрейм имаше известна интрига. Той започна с няколко фаула на Алън, след което Фу започна да трупа точки в актива си, но допусна грешка при 32:4 и върна Алън на масата. Той успя да вкара една червена, но явно напрежението бе твърде голямо и веднага след това пропусна кафявата за комбинация. Това бе и последният му удар в мача, като азиатецът довърши започнатото и спечели фрейма за крайното 6:2 в своя полза.