Световният шампион Бингам отпадна от снукър турнира в София след драма и шоу

снимка: БТА/XINHUA

Световният шампион Стюарт Бингам отпадна във втория си мач от снукър турнира PTC Bulgaria Open, след като в най-качествения дуел за деня (и може би в турнира до момента) отстъпи с 3:4 по драматичен начин от Марк Алън.

Бингам и Алън, освен страхотни отигравания от всякакви компоненти в снукъра, предложиха и шоу за зрителите, които се забавляваха и аплодираха колоритните персонажи около масата. Това определено бе първото голямо снукър дерби в София и със сигурност оправда очакванията на аудиторията в „Универсиада“.

Марк Алън направи сенчъри от точно 100 точки, за да изравни резултата на 1:1 – това бе втората такава „стотица“ на телевизионната маса за съботния ден, след като в предишния двубой Шон Мърфи реализира толкова при 4:1 над Кристофър Киоган.

Бингам обаче беше повел в резултата след солидни серии, макар и не толкова изразителни, като и в третия фрейм се постара да натрупа достатъчен аванс, за да си върне предимството след сенчъри брейка на Алън.

Четвъртата партия се разви при продължителна размяна на тактически удари – реално играчите впечатляваха с реализиране на дълги Червени, комбинирани със сейфти. При пет червени на масата резултатът бе едва 29:24 в полза на Алън, но качеството не бе ниско в никакъв случай. Северноирландецът направи серия от 21, но сгреши при удар по Синята, което доведе до нова тактическа битка. Бингам пое инициативата и се нуждаеше от всичките цветове, за да вземе фрейма, но не можа да реализира Черната. Така двамата започнаха да редуват пропуск след пропуск, докато дори самите те не се засмеят на отиграванията си и да провокират овации от феновете. Последният пропуск на Бингам бе най-фрапантен, защото беше от най-изгодна позиция, като Алън се възползва да изравни на 2:2, след което двамата се прегърнаха приятелски за още по-голяма радост на публиката.

Не се стигна до подобни драми в петия фрейм, който бе спечелен от Бингам с брейк от 80 – шампионът пробва крос-дабъл, за да продължи към сенчъри, но въпреки че не успя, сравнително бързо си върна аванса в резултата.

Алън отново спечели по-завързания фрейм, за да изравни на 3:3, след като в началото му повечето Червени бяха по неудобен начин скупчени около горния ляв джоб. Това принуждаваше играчите да правят мини-серии от 20-ина точки, а в последствие бе ясно, че всичко ще се решава по цветовете. И двамата се редуваха да правят отлични сейфти удари, преди в крайна сметка мерникът на Бингам да се окаже по-неточен.

Всичко бе решено с една визита – Алън първи се развихри между топките и с брейк от 69 реши всичко в своя полза – 4:3.