Малдонадо наказан за Гран при на Китай

снимка: БТА/AP

Пастор Малдонадо ще бъде наказан с пет места на стартовата решетка за Гран при на Китай от Формула 1, след като пилотът на Лотус блъсна Естебан Гутиерес от Заубер по време на състезанието в Бахрейн.

Мексиканецът дори не знаеше какво се е случило, след като чукването от болида на Малдонадо прехвърли неговия през въздуха и автомобилът падна "по таван". "Уау, какво беше това?", попита Гутиерес по отборното радио на Заубер след удара с Малдонадо.

Именно този инцидент изкара автомобила по сигурността на пистата и вкара мексиканеца в медицинския център край трасето. По-късно от швейцарския тим обявиха, че Гутиерес е бил приет в местна болница и е преминал редица тестове, които не показали опасности за неговото здраве.

Малдонадо беше доста неориентиран по време на Гран при на Бахрейн, като по-късно в състезанието той беше наказан с десет секунди в пит-лейна заради сблъсък със стюардите. Освен че ще стартира с пет места назад в Китай, той загуби и три точки в генералното класиране.

"Ще разгледаме пак случая. Аз лично мисля, че Естебан направи грешна маневра преди влизането в завой номер 1. Но може би вината е в мен и аз пропуснах момента за намаляне на скоростта. Не знам.

В момента на катастрофата вече бях в завоя и нямаше къде да отида. Трудно е да се избегне този удар, защото тъкмо излязох от бокса и гумите още бяха студени. Естебан просто нямаше късмет, но е хубаво това, че той излезе моментално от болида си", каза Малдонадо след състезанието в Бахрейн.

Лотус все още няма точки през сезон 2014 на Формула 1, след като миналата година тимът зае четвърто място в класирането при конструкторите. Малдонадо беше 14-и в Гран при на Бахрейн, посочва БТА.