Люпко: Дойдох да донеса трофей на ЦСКА веднага

Новият съветник в ЦСКА Люпко Петрович разкри пред блиц, че не е подписал договор с "червените", тъй като за него контрактът е в "сърцето и душата". Специалистът е категоричен, че със старши треньора на столичани Нестор ел Маестро имат мисия и тя е отборът да спечели поне един трофей, независимо дали е титлата или Купата на България.

Преди малко повече от месец, когато отново се чухме, разкрихте пред БЛИЦ голямата новина - че има вероятност да започнете работа в ЦСКА като консултант и съветник на Нестор ел Маестро. Ето че това се потвърди...

-Да, потвърди се. Вижте, всички се надявахме Ел Маестро да стабилизира ЦСКА, но поради една или друга причина не се получи...

Всъщност, нека уточним някои неща, свързани с идването ви в ЦСКА. Какъв е точно постът, който заемате, имате ли подписан договор и за какъв срок е контрактът?

- Консултант, съветник на Ел Маестро или както искате го разбирайте. Ето, ще ви кажа цялата истина. С Гриша Ганчев, когото безкрайно уважавам, се разбрахме точно за пет минути. Може да ви прозвучи клиширано, но това е самата истина! Пет минути уточнихме някои неща, след което си стиснахме ръцете по мъжки. Договор няма черно на бяло. Но не ми и трябва. Договорът е в сърцето и душата! Няма клаузи, неустойки и подобни неща. Аз ще бъда твърдо в ЦСКА до края на сезона, а после ще видим. Имаме с Ел Маестро поставена задача. Или по-скоро - мисия. Тя е ЦСКА да спечели минимум един трофей - титлата или купата на България. Е, всички искаме и двете, но нека правим крачка по крачка напред, а да не прескачаме стъпалата.

Това, че нямате договор, не означава ли, че може да си тръгнете по всяко време?

- Не, не. Категорично няма да си тръгна, моля ви?! Как така ще си тръгна?! Аз, след като съм дал дума, я изпълнявам докрай и на 100 процента. А в отношенията ми с Гриша Ганчев тя е по-силна и по-валидна от някакъв си документ! Това е, как да го кажа, уникална договорка между нас!

Напролет ще ви видим ли на треньорската скамейка?

- Интересен въпрос. Истината е следната. Разбрахме се да не бъда долу на скамейката по време на всички мачове. Възможно е да съм там само на някои от тях. На някой ключов двубой. Но пак не е сигурно. ЦСКА си има треньор. И за мен Нестор е много добър специалист. Той се нуждае от кураж, от съвети, които аз бих му дал. Всъщност, ще му дам. Няма нищо по-хубаво за мен да предам своя опит и своите знания на такъв младеж като него. Той е умен, разбира футбола, има големи познания, които е натрупал, но понякога човек изпитва нужда от опора. И то от огромна такава! Опората съм аз и вярвам, че ЦСКА ще придобие съвсем друг облик, когато официалните мачове се подновят.

Ще придобие, казвате, но за целта не е ли необходима селекция?

- Разбира се и в тази връзка се работи усилено, уверявам ви. Ще бъдат привлечени добри футболисти. Но и всичко зависи от това колко ще бъдат продадени.

Ще има ли изходящи трансфери?

- Вероятно. Аз мисля, че ще се стигне до продажба на Десподов. Сега, уточнявам - не казвам, че вече има оферта за него и се преговоря. Нямам представа в момента дали има движение - знаете, празници са все още. Но имам предчувствие, че Кирил ще бъде продаден, защото е изключителен талант, защото има интереси от доста места към него. Ако това се случи, ние ще вземем негов заместник. Ще привлечем футболист, който достойно да го замести. Така и Десподов ще е доволен, и ние в ЦСКА ще сме доволни.

Как видяхте ЦСКА в последните мачове през 2018 година?

- На добро ниво, но не и на отлично. ЦСКА разполага с прекрасни футболисти, но са нужни някои спортно-технически и тактически корекции, за да заиграе тимът печелившо. Както вече казах, ако бъде продаден Десподов или бъдат продадени още един или двама, ние знаем как да реагираме и да привлечем нови. Важното е да проведем пълноценна зимна подготовка, на която аз ще присъствам от първия до последния ден Тя е от ключово значение. На нея ще се наблегне и на чисто футболните елементи, и на физическата подготовка.

Не ви ли притеснява фактът, че сте легенда на Левски, а сега работите в ЦСКА?

- Не. Аз съм професионалист. Вие може да ми дадете сигурно десетки примери, когато някой е бил първо в Левски, а после в ЦСКА. И обратното. Аз мога да ви дам много такива примери за Цървена звезда и Партизан. А такива примери има и в Западна Европа - от Барса в Реал, от Реал в Барса, от Байерн в Дортмунд, от Интер в Милан, от Манчестър Сити в Манчестър Юнайтед... Искам да се обърна към феновете на ЦСКА със следното: Не бързайте да отписвате своя отбор и бъдете с него през официалните мачове през 2019 година. Всичко ще си дойде на мястото!