Любо Пенев: Целта е ясна - две победи и 6 точки

снимка: БТА

Селекционерът на националния отбор на България Любослав Пенев даде пресконференция на старта на подготовката на "лъвовете" преди мачовете на тима срещу Хърватия и Норвегия от квалификациите за Евро 2016.

"При всички положения ще подходим различно срещу двата отбора, поне в някои моменти. Два различни отбора, различни начини - Хърватия играе с много разиграване, постепенни атаки. Норвегия играе директен футбол", сподели Пенев. 

"Да се върнем и с месец назад, подбихме в първия мач, което беше важно, но всеки следващ мач е по-важен. Не е изключено тези предстоящи срещи да бъдат определящи за крайното подреждане в групата. Броя и този мач, който ни остава с Малта.

В момента мисля само за първия мач. Искам да видя как отборът на Норвегия ще изиграе техния си мач, за да направим един бърз и точен анализ, който да ни помогне срещу отбора. Там в Осло няма как да работим тактически, така че единствената ни тренировка за тактика ще е тук в София в неделя. Там ще е стандартна тренировката. Нека мине първият мач, важно е да видим как ще мине. Аз съм максималист и искам победата. Поставяме си най-високата цел – 6 точки", настоя Пенев, който коментира и двубоя срещу Азербайджан

"Дали трябва да играем по-убедително или не, ние трябва да показваме характер и да изпълняване на задачите. Изиграхме много сериозен и стойностен двубой и заслужено спечелихме трите точки. Тежък терен, но в случая бяхме по-ощетени, защото сме по технични. Важното е обаче че спечелихме, макар и в края".

Селекционерът се похвали и с това, че в отбора няма уморени и контузени и всички са тренирали наравно в първото занимание. Затова и в следващите дни за отбора са подготвени двуразови тренировки.

"Състоянието е добро, даже отлично. Нямаме контузени, ако това е въпросът. Всичко е наред, Ивелин Попов е излекуван. Направихме първата сериозна тренировка, колективна, с много футболисти. Обикновено се събираме от полети автобуси и тн, но аз се радвам, че програмата беше съобразена и направихме сериозна трнировка. Следва двуразови тренировки.

"Винаги пред мен са 3-те точки. Стратегическа ли ще е точка срещу Хърватия? Не съм фен на равенствата. Връщам се с една година назад – много равенства с Дания и Чехия. Нашата група беше най-тежка, сега отново е тежка. Не е хубаво да мислим за равен, винаги излизаме за трите точки. Между нас си взехме точки и вторият не се класира за плейоф. И вторият, и третия, и четъвртият имаха шанс.

Пенев определи като най-сериозен отбор в групата Италия, заявявайки че не е изненадан от победите на "адзурите" и Хърватия в миналия кръг на квалификациите за Евро 2016.

"Изненадан ли съм от резултатите в нашата група? Не, очаквах и Хърватска, и Италия да спечелят. Логично е Италия да печели, те са фаворити в мачовете. Хърватска стигна трудно, но все пак спечели. Сега ние ги чакаме като домакин", сподели селекционерът, който не се опасява от малкото игрови минути на част от своите избраници

Факт е, че част от играчите имат малко игрови минути. Не ми се харесва това, но това са момчетата, които съм избрал. Едни са играли повечко, други мъничко. Това са си решения на клубните треньори. Не се оплаквам и се надявам тренировките, които сме предвидили, да са достатъчни и те да се почувстват добре за тези два мача", сподели Пенев.