Любимка на публиката триумфира на двойки в Мелбърн

Местната любимка Саманта Стосър и китайката Шуай Чжан спечелиха титлата на двойки при дамите от Откритото първенство на Австралия. Във финала те победиха шампионките за 2018 година Кристина Младенович (Франция) и Тимя Бабош (Унгария) с 6:3, 6:4.

За Чжан това е първа титла в турнирите от Големия шлем, докато за Стоусър е шеста, като 34-годишната австралийка има един трофей на сингъл, два на смесени двойки и три при дамските двойки. За Стосър обаче това също бе първа победа в Мелбърн.

Стосър и Чжан бяха в ролята на догонващи в първия сет, когато изоставаха с 1:3, но двете успяха да спечелят следващите 5 гейма, с което да вземат и първата част на мача.

Във втората двата тандема печелеха подаванията си до седмия гейм, в който Стоусър и Чжан направиха нов пробив, за да поведат с 4:3. При 5:4 Бабош и Младенович имаха възможност да върнат пробива, но Бабош изпрати удара си от форхенд в мрежата.

"Бяхме се подготвили за много тежък мач и той се получи точно такъв. Искам да благодаря на нашия щаб, на семействата ни, които днес са тук, за да ни подкрепят и нямаше да се справим без вас. Искам да благодаря и на Шуай, че бе до мен и че е моя най-добра приятелка", заяви Стосър след мача.

"Благодаря на Тимя и Кики, че направиха толкова силен мач, на феновете, че дойдоха да ни подкрепят. За мен това бе невероятен турнир и искам да изкажа специални благодарности на моя и на Саманта екип", каза Шуай Чжан.