"Лъвовете" с две лица при загуба от САЩ

галерия:

снимка: БТА

Българският национален отбор по волейбол даде началото на тазгодишното издание на Световната лига с крайно драматична и съкрушителна загуба от САЩ с 2:3 пред около 5 хиляди зрители в препълнената зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна.

Двубоят бе от изключителна класа и предложи на екзалтираните фенове всички зрелищни аспекти от волейбола, като „лъвовете“ демонстрираха страхотна форма и зарадваха публиката в първите два гейма, но след това изпуснаха да затворят мача и платиха висока цена.

Първите два гейма преминаха почти изцяло под диктовката на домакините и бяха спечелени с 25:19 и 25:22. Третата част бе най-равностойна и също предложи драматични моменти, като българите изпуснаха аванса си в самия край, не се възползваха от два мачбола и отстъпиха с 25:27. За съжаление, темпото в нашето поле съвсем спадна и гостите се възползваха от психологическото си предимство, за да изравнят геймовете след 19:25. Тайбрекът също се разви в полза на САЩ и олимпийските шампиони от 2008-ма година се поздравиха с първа победа в Лигата – 2:3 след 11:15.

Цветан Соколов очаквано завърши като топ реализатор за „лъвовете“ с 25 точки (21 от атака, 3 от блокада и 1 ас), а Тодор Скримов се отчете с 15 (12 от атака, 1 от блокада и 2 от сервис). Капитанът Тодор Алексиев добави 11, а Николай Николов – 9, докато Валентин Братоев, Георги Братоев и Николай Пенчев завършиха с по 1.

4088063

За САЩ най-резултатен с 24 точки стана Матю Андерсън, но Тейлър Сандър с 20-те си пункта определено имаше основната вина за забележителния обрат на гостите.

Първи гейм

Още от самото начало българите наложиха преимущество на игрището и поведоха с 2-3 точки преди първия интервал, като запазиха инерцията през останалото време от частта. Силният сервис бе основното оръжие на възпитаниците на Камило Плачи, като с хубави серии от начален удар се отчетоха Цветан Соколов, Тодор Скримов и Виктор Йосифов, последните от които записаха по един ас.

4088058

Последната 25-та точка в сета бе реализирана с атрактивен пайп от капитана Тодор Алексиев, четвърта за него. Цецо Соколов бе над всички с 5 пункта и много малко грешки в атака, а разпределителят Георги Братоев се погрижи и центровете да бъдат ключов аспект от играта ни.

Виктор Йосифов наниза 3 точки, а Николай Николов – 4, като посрещачът Тодор Скримов също се отчете с 3. Матю Андерсън единствен създаваше сериозни проблеми на българската защита, като записа 5 точки в първата част.

4088059

Втори гейм

Посрещането на американците се подобри значително втория гейм, който отново обаче започна с предимство за „лъвовете“. За наше щастие, серисът отново работеше безупречно в наша полза, но заради леки тактически недоглеждания при посрещане родните волейболисти не успяваха да изградят сериозен аванс. След като поведохме с 8:5, успяхме да запазим предимството и на втория интервал, но заради неудобен флот сервис на Ръсел Холмс „янките“ намалиха до 18:16.

4088060

Напрежението на игрището се покачи в заключителните мигове на частта, когато американците върнаха интригата и намалиха резултата на 23:22 с добра точкова серия. Тодор Алексиев обаче успя да затрудни посрещането на гостите със сервиса си, а Ники Николов с технично отиграване спомогна за спечелването на гейма.

Във втория сет Скримов направи още един ас и увеличи актива си на 7 точки, Николов записа 4 успешни атаки, а Соколов – 5.

4088061

Трети гейм

Третата част протече най-равностойно, като двата тима не успяваха да наложат превес срещу съперника. Равенството в резултата постоянно присъстваше на таблото, но след 18-ата точка „лъвовете“ поеха инициативата и поддържаха поне минимален аванс. Грешките и от двете страни на полето зачестиха, което бе нормално с оглед на висококласните отигравания в предишните геймове.

За съжаление, грешки от сервис и от атака на Алексиев позволиха на американците да изравнят на 25:25. Националните ни изпуснаха инициативата в този деликатен момент и допуснаха още две поредни точки, за да загубят гейма с 25:27.

95a81a72-e31c-1b32-dde0-bc38f1c8b444

Четвърти гейм

САЩ усети, че има психологическо предимство след драматично спечеления трети сет, като се възползва по най-добрия начин и от самото начало пое инициативата. Гостите си осигуриха комфортен аванс от 4 точки на втория интервал, който трябваше просто да задържат до края на частта.

4088067

Българите съвсем загубиха високото темпо в играта си и станаха жертва на умишленото забавяне на действията и като цяло на двубоя от страна на гостите. Не записахме нито една блокада, а капитанът Тодор Алексиев излезе от игра заради лека контузия. Разиграванията ставаха по-дълги и главно чрез убийствената ефективност на Тейлър Сандър резултатът бе изравнен 2:2 след 19:25.

Тайбрек

4088066

Последният гейм започна по най-лошия начин и набързо поведоха с 3:0 след отлично представяне на 36-годишния Уилям Приди. Сервисът на българите започна да изневерява и това допълнително пречеше на „лъвовете“ да се държат близо до съперника в резултата.

Все пак със силен начален удар Николай Николов успя да позволи на съотборниците си да стигнат до само една точка пасив при 10:11. 13-ата точка на „янките“ дойде след докосване на мрежата на Максуел Холт пред очите на съдията, но отсъждане не последва.