Атентат по време на волейболен мач уби 50 души

снимка: БТА/AP

Петдесет станаха жертвите на самоубийствения атентат,  извършен по време на финален мач от окръжен волейболен турнир в  източната афганистанска провинция Пактика, предаде Франс прес.

На мача са присъствали няколкостотин души, посочва ТАСС.  Ранени са по последни данни най-малко 70 души, допълва ДПА.  Повечето от жертвите са цивилни лица, допълва Ройтерс.

Нападението е станало в окръг Яхяхаил, в Пактика, която  е погранична с Пакистан.  Нападателят се е появил с мотоциклет, посочва Франс  прес. Той слязъл от него и се смесил с тълпата. Насред  множеството задействал носените от него експлозиви, допълва  Асошиейтед прес.

Властите на Пактика призоваха централното правителство в Кабул да окаже съдействие, защото може да е необходимо  прехвърлянето на някои от ранените в болници в афганистанската  столица, допълва АП.

Засега никой не е поел отговорност за атаката.  Талибаните по принцип не поемат отговорност за атентати срещу  цивилни. Техните привилегировани мишени са афганистанските сили  за сигурност, отбелязва Франс прес. Последната голяма атака срещу цивилни в Афганистан беше  на 15 юли, когато 40 души загинаха при взрив на кола бомба на  оживен пазар в провинция Пактика.

Нападението днес идва в момент, в който бойните части на НАТО се готвят да напуснат страната и да оставят отговорността  за сигурността на афганистанските сили за сигурност. През 2015 г. в Афганистан ще останат само 12 500 чужди  военни, които ще се занимават с подготовката и подпомагането на  афганистанските сили за сигурност.