"Лъвовете" пак подвиха опашка срещу Сърбия

снимка: fivb.org

България записа четвърта поредна загуба от Сърбия през този сезон в Световната лига, след като се сгромоляса за втори път като гост на „плавите“ и отстъпи с 0:3 гейма в Ниш – 23:25, 21:25 и 14:25.

Възпитаниците на Камило Плачи остават твърдо на последното 4-то място в Група В с актив от 4 точки, докато „плавите“ имат 17 и се доближават само на 1 пункт от втория в класирането Русия. Лидер е САЩ с 21 точки след изиграването на 10 мача от междуконтиненталната фаза.

Сърбия вече има 8 победи от 12 мача с „лъвовете“ в Световната лига, като за първи път в историята на съперничествата между двата тима в турнира „плавите“ правят серия от 4 поредни успеха.

България е спечелила само 9 гейма в Световната лига 2014 и единствено Япония може да се похвали с по-малко – 8 от всички отбори в турнира. Сърбия се намираше в негативна поредица от 4 загуби в надпреварата, но с победите над „лъвовете“ и загубата на Русия от САЩ в първия мач помежду им, „плавите“ отново имат шансове за Финалната шестица.

Цветан Соколов завърши мача със 7 точки, всичките от атака, като изигра само два гейма, защото в третия бе заменен от диагонала на Марек Венелин Кадънков. 25-годишният играч на българския шампион се отчете с 3 успешни атаки, като той попадна в състава за турнира след контузията на Данаил Милушев в началото на месеца.

Николай Николов и Тодор Скримов също нанизаха по 7 точки, а капитанът Тодор Алексиев заби 5, едната от които директно от начален удар. Най-резултатен в мача като цяло бе вездесъщият Александър Атанасиевич – 18 точки (2 аса).

Първият гейм протече много оспорвано, като в началото българите поддържаха аванс от 1-2 точки, но реално нито един от двата тима не успяваше да се откъсне със значителна преднина в резултата.

Като цяло най-големите проблеми за българското посрещане идваха от бомбените сервиси на Никола Ковачевич и Александър Атанасиевич. Диагоналът на сърбите се представи блестящо в напрегнати ситуации в края на първия гейм, когато трябваше да отиграва трудни топки.

Сервис в аут на Тодор Скримов и контраатака на резервата Неманя Петрич позволиха на „плавите“ да поведат с 24:22, след което Атанасиевич с мощна атака и блок-аут осигури успеха на домакините – 1:0 гейма.

Втората част продължи с идентичен сценарий, макар този път „плавите“ да водеха по-често в резултата с 1-2 точки. При 20:20 обаче шансовете за взимане на сета изглеждаха изравнени, но грешка на разпределителя Добромир Димитров и неубедително посрещане спомогнаха за предаването на инициативата на сърбите. Атака в аут на Цветан Соколов пък означаваше спечелен гейм бол и 2:0 за домакините.

Вместо да заиграем по-освободено в третия сет, нашите волейболисти бяха разпилени и позволиха на съперника да отбележи 8 безответни точки, най-вече заради безпощадния начален удар на Атанасиевич. Венелин Кадънков замени Цецо Соколов, като задачата на „лъвовете“ бе просто да не загубят с унизителна разлика.