Лотар Матеус: Аз и Груев сме като Клинсман и Льов

снимка: Blick

Бившият селекционер на българския национален отбор Лотар Матеус засипа с похвали родния специалист Илия Груев. В момента той прекарва чудесен период във втородивизионния германски Дуисбург, като движи тима на 7-о място във временното класиране. Груев бе асистент на световния и европейски шампион при "лъвовете", а Матеус още пази добрите си спомени към своя добър приятел.

Пред елитното немско издание "Кикер" Лотар похвали не само треньора, но и човека Илия Груев. Той разкри за близките си отношения с него и заяви, че никога не го е виждал като помощник-треньор. Матеус определи тандема като този между Йоаким Льов и Юрген Клинсман на Мондиал 2006, когато двамата работиха равнопоставено и завоюваха бронза с Германия на домашната сцена.

"Мога да кажа само добри думи за Илия Груев. Той бе мой помощник в националния отбор на България почти година. Но всъщност не това характеризира един толкова чудесен човек, който притежава голямо сърце, страст, компетентност във футбола и много други качества. Още тогава у него имаше всички предпоставки да стане един перфектен треньор.

Благодарение на международния си опит и стила на работа той създаваше страхотна връзка с футболистите. Независимо дали говорим за играч от топниво като Стилиян Петров, който бе близък с него, или за младоци, които го гледаха с уважение. Това е една история като при Йоахим Льов и Юрген Клинсман.

Никога не съм гледал на Илия Груев като на помощник-треньор. Никога не съм му давал само указания и той е трябвало да ги изпълнява, защото винаги даваше своя голям принос в работата ни. Знаех, че има много добри идеи и нужния подход . Всичко това се отразява на резултатите му в Дуисбург вече повече от 2 години. 

Тогава в България той ме подкрепяше много в трудна среда, при която играчите не работеха толкова професионално, колкото в Германия, и имаше някои разногласия с футболния съюз. Илия беше винаги лоялен. Никога нямах чувството, че в главата му се върти нещо от рода: Все някога Лотар ще си тръгне и тогава аз ще съм старши треньор", разкри Лотар Матеус.