Лично посочили България за домакин на Европейското

галерия:

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

България за пореден път ще бъде домакин на Европейското първенство по снукър за аматьори, което ще се проведе в столицата София между 1-ви и 12-ти юни 2014-та година.

Президентът на Българската снукър федерация Олег Велинов разкри повече подробности за организацията и провеждането на турнира в специално интервю за Sporta.bg

От думите му стана ясно, че инициатор на събитието у нас е била самата Европейска билярд и снукър асоциация, която е пожелала именно България да замести първоначалния домакин Украйна.

Украйна провали плановете на Европейската снукър федерация. Заради размириците там, турнирът трябва да се проведе на друго място и президентът на европейския снукър Максим Каси ми се обади лично, за да ме помоли да го проведем тук. Ние не сме се натискали да домакинстваме, първата му и най-добра опция беше България", каза Олег Велинов пред Sporta.bg

4045336

"Аз тогава не бях много сигурен, че ще успеем, но от Европейската федерация обещаха да помогнат с финансирането, защото трябва да се отделят сериозни средства за турнира. Хубавото е, че една част от парите ще бъдат платени от тях и всичко ще се случи с пълната им подкрепа.

На практика домакинството няма да ни излезе много по-скъпо в сравнение с изпращането на десетима души за две седмици в Украйна, защото там стандартът на живот е по-висок. Щяхме да изхарчим много пари и е по-добре да направим турнира тук.

Избраха нас, защото такова гостоприемство като тук, няма къде другаде да намерят. Вече сме провели Световно, две европейски и така нататък и те такова хубаво прекарване като в България са нямали.

Аз го знам и защото съм ходил по други места и там турнирът не се провежда в хотел, а в клубове и играчите ги разкарват с автобуси. Тук всичко им е на едно място, София е интересен град, ходят, разглеждат...

Турнирът (Европейското) ще се проведе в хотел „Рамада“ (бившият „Принцес“). На същото място, като този път ще използваме зала „Диамант“, в която беше телевизионната маса на РТС-то през ноември 2012-та година.

4063552

Там ще бъдат 16 маси, едната най-вероятно ще бъде телевизионна. Ще се постараем да направим така, че българска телевизия да излъчва на живо мачовете. Има интерес от една определена, но ще преговаряме.

Това ще бъде прецедент в историята на Европейско първенство – имало е камери, но никога не се е излъчвало директно. А има интерес, защото много професионални състезатели са започвали кариерата си като са ставали световни или европейски шампиони за аматьори.

Все пак, наградата за европейския шампион е карта за турнето на професионалистите, освен парична.

4063553

Българите ще бъдат много, по стандарт имаме право на трима – от мъжете, жените и мастърите (ветераните). Със сигурност обаче ще имаме над десетима мъже; при жените вероятно ще запълним квотата, защото нямаме чак толкова много жени играчи; при мастърите – също.

Сега се провежда Европейско първенство за юноши в Румъния, съм издействал да пратим 8 младежи вместо четирима. Това е най-важното, юношите са бъдещето на снукъра, останалите вече са в напреднала възраст и е малко вероятно да стават добри играчи.

Със сигурност това Европейско ще бъде по-добро, защото ще бъде в по-голямата от зала „Рубин“ - „Диамант“, завърши Велинов пред Sporta.bg.