Левски сбъдна една мечта

галерия:

снимка: levski.bg

 Тимът на Левски сбъдна мечтата на 31-годишният Тодор от Дневен център за хора с интелектуални затруднения „Светове“.

Старши треньорът на "сините" Антони Здравков и футболистите Станислав Ангелов, Орлин Старокин и Антонио Вутов посетиха центъра на ул. Рикардо Вакарини № 8 в столичния квартал "Гоце Делчев", за да се срещнат с Тошко. Той е привърженик на Левски и е бил на почти всички мачове на тима, включително от Шампионската лига и Лига Европа, а негов любимец е Орлин Старокин.

Мечтата на Тошко бе да види „шестицата” на Левски отблизо и да поговори с него. Старокин подари своя фланелка с автограф, която момчето веднага облече. Не бяха подминати и останалите посетители на центъра, които получиха много подаръци от Левски - шалчета, картички и списания и други фенартикули.

4045675

От своя страна домакините показаха на футболистите и техния треньор всички помещения в Дневния център и подариха ръчно изработени сапуни със син цвят. Футболистите и домакините си направиха и много снимки за спомен.

Тони Здравков и подопечните му поговориха с хората, които имат интелектуални затруднения и обещаха тази среща да не остане единствена. Орлин Старокин пък обеща на Тошко победа над вечния съперник ЦСКА в реванша за Купата на България.

4045676

„Зарадвахме Тошко, а и ние сме очаровани от посрещането. Той е истински фен на Левски и искахме да го зарадваме, да сбъднем тази негова мечта. Искахме да го уважим, както и неговите приятели. Ще продължим да го правим и в бъдеще. Чрез такива събития разбирам, че футболът е просто една игра, но най-вече разбирам, какъв клуб е Левски.

С Тошко се познаваме от квартала. Аз винаги играя мотивирано, но тази среща ще е още един допълнителен плюс за мен, когато изляза на терена. Всеки футболист на Левски трябва да е за пример на обществото. Смятам, че ще се придържаме към това нещо.

4045690

На Тошко мога да му обещая, че ще го зарадвам с победа над ЦСКА и продължаване напред за Купата на България. Левски се бори винаги и за титлата, така че се надявам, че догодина през май ще сме шампиони“, заяви развълнуваният Орлин Старокин.

Тони Здравков пък подчерта, че такива срещи се отразяват положително на футболистите и трябва да продължат.

„Бил съм и при други хора с подобни проблеми. Това е най-малкото, което може да направим за тях. Аз мисля, че в много от моментите нашите отбори още не са узрели за тези неща. Това, което направихме днес, а сме правили и преди, но в по-малка степен се случва рядко. Тези неща са обичайни за големите европейски клубове. Хората, които страдат от подобни заболявания имат нужда да се срещат с други хора. В случая става дума за някакъв вид мечта. Поне в този момент може да правим хората щастливи.

4045685

Това са едни от първите крачки, които прави нашият клуб в тази насока. Надявам се тази стъпка да не остане последна, съвсем искрено го казвам. Когато направим още такива неща, клубът ще добие европейски вид.

Моето мислене е, че такива срещи трябва да се отразяват положително на футболистите. Тук чуваме и истината по малко по-различен начин, а може би, по най-истинския начин“, сподели специалистът.

4045681

Дневният център, който посещава Тошко, е проект на Фондация „Светът на Мария“. В него млади хора с лека до умерена степен на интелектуални затруднения се учат на социални, битови и трудови умения. Благодарение на социалната ангажираност на ръководството на „сините” и на самите футболисти с посещението си, те сбъднаха една голяма мечта и показаха колко необикновен клуб е Левски.