Леонид Базад доволен от титлата на "Дан Колов"

снимка: БТА

Бесарабският българин Леонид Базан заслужи Златния пояс на турнира по борба свободен стил "Дан Колов", който се състоя в София през уикенда.

Базан, който вече спечели два сребърни и един бронзов медал за България от европейски първенства, призна, че е доволен от постигнатото, както и от новата категория, в която се състезава.

"Удовлетворен съм. И то най-вече от това, което направих на тепиха. Победих двама азери. От първия - Джабраил Хасанов бях губил три пъти - на финала на европейското през 2011-а, на световно и на олимпийски игри. Но сега на "Дан Колов" се реванширах с 8:4.

Другият азер - Ашраф Алиев пък е трети от световното през 2011-а, втори човек в категорията. Много тежка среща с него направих. Резултатът беше 4:4, но в последните две секунди успях да го хвърля за победните две точи. След това нещата тръгнаха по-спокойно", коментира за сайта на БФБорба Базан, който триумфира в категория до 74 кг.

"Преди се състезавах на 66 кг и трябваше да свалям по 12 кг. А за 24 часа до състезание не можех да възстановя. Сега на 74 кг е много по-добре. А и правилата са много по-разбираем, достъпни и справедливи", заяви Базан.

"В категорията съм с бронзовия олимпийски медалист Кирил Терзиев, и младия Мирослав Киров. Още не сме се срещали в директен сблъсък. Но който е по-добър, ще отиде да отиде на европейско", допълни той.

Семейството на бореца живее в Киев и той разкри, че е притеснен за близките си заради събитията в украинската столица.

"Имах идея веднага след "Дан Колов" да замина. Но отложих, защото съм включен за турнир в Монголия след две седмици. Иначе на живо следя ситуацията там, доста ми е притеснено, макар че жена ми и дъщеричката ми Сабина, която е на една година и две месеца, живеят не в идеалния център, а малко по встрани от размириците", обясни той.

"Съпругата ми е треньор по танци и гимнастика, готви 110 деца, не може да си остави работата (за да дойде в България). Ще караме засега така", допълни борецът.

Сега Базан насочва подготовката си към Европейското първенство, от което се надява да се върне с медал.