Легендата Димитър Златанов: Немците даваха 3 рейса, за да забивам за тях

Легенда №1 на бг волейбола Димитър Златанов е единственият нашенец, приет в Залата на славата. Преди седмица той отпразнува 70-годишния си юбилей и представи биографичната си книга "Да докоснеш върха". Златанов е в основата на най-големите успехи на националния ни отбор. През 1970 г. става световен вицешампион в София, а 10 години по-късно си тръгва със сребро от олимпийските игри в Москва.

"Два пъти стигнах до върха, но така и не успях да се кача на него", сподели в предаването "Тази неделя" по bTV легендарният ни състезател. "Волейболната топка я видях за първи път на едно игрище в казармата до нас. Баща ми не вярваше в спорта. Според него това не беше професия, когато може да изхранва семейство", добави той.

Златанов разкри, че преди олимпийските игри в Мюнхен 1972, ръководителят на Германия е предложил да даде три автобуса на България, за да го привлече за турнира, но от родна страна са отказали категорично.

Той разкри, че стигането до Залата на славата е било трудно, но никога няма да забрави как се е почувствал при вида на снимката си до най-големите величия в спорта.

"Когато влязох в Залата и видях първия човек, измислил волейбола и всички, които са помогнали за неговото развитие... настръхнаха ми косите, защото влизаш в историята и си казваш: "И аз съм дал нещо на света!".