Кюстендилеца в пандиза за над година?

Един от лидерите на Сектор „Г“ Иван Велчев-Кюстендилеца, беше изправен днес пред Районния съд в Пловдив. Страховитият38-годишният Велчев е обвинен в престъпление по чл. 325 ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 29 ал. 1 б.“а“ и б.“б“ от НК, за това, че на 26 ноември 2017 година в Пловдив е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото по време на мача между Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София. Тогава срещата беше прекъсната за няколко минути заради сбиване между двете агитки. В мелето участваха и фенове от Русия.

Според обвинението Кюстендилеца е бил от първите лица, слезли на пистата от трибуната, като държал в ръцете си колан. Засилил се към феновете на Локо и започнал да нанася множество хаотични и силни удари с колана си. Велчев демонстративно е проявил агресия и жестокост, както и незачитане на личната неприкосновеност, се казва още в обвинението.

Ако съдът го признае за виновен, минималното наказание за него ще е 1 година затвор ефективно, но магистратите могат да вземат и по-сурова мярка, тъй като Велчев вече е осъждан.

В съдебната зала днес адвокатът му поиска делото да бъде върнато в прокуратурата заради „неизяснени обстоятелства“, но това бе отхвърлено от съдията. След това адвокат Найденов поиска съдът да промени наложената мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 2000 лева, да бъде заменена с подписка.

„Велчев е безработен и в момента го издържа съпругата му със своята не толкова голяма заплата. Освен това двамата се грижат и за малкото им дете“, заяви в съдебната зала адвокат Найденов.

Това негово искане също бе отхвърлено от съдията, който даде ход на делото и насрочи следващото заседание за 11 септември от 9:30 часа.