Кубински шамар довърши България на Световното първенство

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Българският национален отбор записа пета загуба на Световното първенство по волейбол в Полша, след като днес воденият от Пламен Константинов състав отстъпи с категоричното 0:3 (23:25, 18:25, 28:30) пред младата селекция на Куба.

Още срещу Германия "лъвовете" загубиха шансове да попаднат сред най-добрите шест отбора на планетата, но стимули пред родния тим не липсваха, а именно - възможно най-предно класиране на Мондиала и по-добри шансове в квалификациите за участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Днес обаче амбициите на България за две победи в оставащите два мача бяха бързо прекършени от кубинската гарнитура, която изнесе истинска волейболна лекция на Пламен Константинов и неговите възпитаници. Успехът на Куба дойде въпреки факта, че най-добрият диагонал на карибския тим Роландо Сепеда се появи на игрището едва в третия гейм на сблъсъка.

Именно в третата част България бе най-близо до това да постигне нещо повече в двубоя. В един момент от гейма "лъвовете" имаха преднина от пет точки за 19:14, но поредното отпускане в родните редици позволи на Куба да приключи започнатото, без да играе четвърти гейм. В края на частта България имаше и цели пет геймбола, но момчетата на Пламен Константинов не се възползваха от нито един от тях.

Най-резултатен за България бе Цветан Соколов с 11 точки, докато капитанът Тодор Алексиев се отличи с 9. Светослав Гоцев пък добави 7 пункта, които обаче не помогнаха на "лъвовете" за нещо повече в срещата. Най-ефективен в срещата бе Османи Ориарте с 19 точки за категоричния успех на Куба, докато Хименес и Чапман добавиха по 9.

С днешното поражение България бе изместена от Куба на петото място в група F на Световното първенство по волейбол. Пред родния тим предстои един последен мач от Мондиала, като утре националната ни гарнитура се изправя срещу отбора на Финландия. Срещата е с начален час 17:40 българско време.

Селекционерът на българите Пламен Константинов започна мача с Андрей Жеков, Данаил Милушев, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев и либерото Теодор Салпаров.

Първи гейм

Българският тим започна вихрено срещата, като още в самото начало момчетата на Пламен Константинов дръпнаха на кубинците с 4:1 в резултата. Успешни атаки на Тодор Скримов и Николай Пенчев запазиха аванса на "лъвовете" до 7:3, а първата техническа пауза на сблъсъка дойде при резултат 8:5 в полза на България. Техническото прекъсване доведе до понижаване на концентрацията в родния тим, което и доведе до равенство в резултата - 8:8. Срещата продължи да се развива при равенство в резултата, а при 12:12 успешна атака на Гоцев отново изведе българите напред след продължително разиграване. Пусната топка на Андрей Жеков изненада кубинците за 14:13, но добра атака на Осория изведе кубинците напред в резултата за първи път в двубоя - 14:15.

4113314

Втората техническа пауза дойде при резултат 15:16, след като Андрей Жеков подари точката на съперника. При 16:17 Пенчев не позволи на кубинците да се откъснат с отлична атака от зона 6, но успешна блокада срещу Тодор Скримов за първи път изведе Куба с две точки напред - 17:19. Първият ас в мача на Чапман пък увеличи аванса на кубинците на три точки, което и доведе до първи таймаут на Пламен Константинов. Мощна атака на Милушев намали изоставането ни до 19:21, а отлична акция на Гоцев отново ни доближи на само точка до кубинците - 20:21. При 21:23 кубинците бяха на вече само две точки от първия гейм, а грешка на Алфонсо от сервис не им позволи да стигнат до геймбол. Грешка на Андрей Жеков от сервис все пак доведе до първи геймбол за кубинците, а успешна атака на Уриарте доведе до първи гейм в полза на Куба при 23:25.

4113319

Втори гейм

Вторият гейм стартира изцяло противоположно на първия, а именно - с добра серия на кубинците. Момчетата на Родолфо Санчес набързо дръпнаха с 1:4, а Пламен Константинов реагира на ситуацията и вкара в игра Цветан Соколов за сметка на Данаил Милушев. Блокаут на капитана Тодор Алексиев доведе до втора точка за "лъвовете", но кубинците не предаваха аванса си в резултата. Лош сервис на Андрей Жеков доведе до 4:8 при първото техническо прекъсване. След паузата Куба бързо достигна и до аванс от пет пункта за 4:9, а за съжаление минута по-късно последва и десетата точка за латиноамериканците, довела до 4:10 в тяхна полза. Успешна акция на Тодор Алексиев и грешка от сервис на Градинаров доведоха до 6:11, а ефективна блокада срещу Цветан Соколов донесе пореден пункт в актива на карибския тим - 6:12.

4113318

При 8:14 Цветан Соколов напомни за себе си и стовари мощна бомба в кубинското поле, но две поредни точки на Куба отново увеличиха аванса им в този не особено добър за българите втори гейм на двубоя - 9:16. И поредният тайм-аут не помогна на Пламен Константинов и неговите състезатели, а Куба продължи да увеличава аванса си, който достигна и осем точки при 10:18. Поредна липса на концентрация доведе до 20-а точка в полза на латиноамериканците, които при 12:20 вече се виждаха с два гейма напред в сблъсъка. Българите върнаха три поредни точки за 15:20 и възродиха минимални шансове за завръщане в частта, а Родолфо Санчес мигновено реагира с тайм-аут. Серията на "лъвовете продължи и за 16:20, преди Тодор Скримов да рискува от сервис, изпращайки топката в аут за 16:21. Събуждането на българския тим не продължи за дълго, като набързо кубинците нанизаха още два пункта и предрешиха всичко в частта, дръпвайки отново с 16:23. При 17:24 Куба вече имаше нов геймбол за 0:2, а нова успешна акция на Осория сложи точка на спора във втория гейм и доближи кубинците съвсем близо до крайния успех.

4113330

Трети гейм

Третата част отново започна лошо за българите, които с няколко бързи грешки позволиха на кубинците да дръпнат от самото начало с две точки за 1:3. Блокаут на Цветан Соколов все пак първа един пункт за "лъвовете, а хитра игра през центъра на Андрей Жеков отново възстанови равенството за 3:3. Първото техническо прекъсване дойде при преднина от две точки за кубинците - 6:8. За разлика от втората част, този път българските волейболисти надигнаха глава и не позволиха на Куба да се откъсне в резултата, възстановявайки равенството за 8:8. Успешна контраатака на Андрей Жеков отново ни позволи да поведем в резултата за 10:9, но и латиноамериканците не позволяваха на съперника си да се сдобие с изразителна преднина в цифрово изражение.

4113329

Тройна блокада срещу Хименес все пак позволи на българите да поведат с два пункта за 13:11, което и отново светна червена лампичка за Родолфо Санчес, поискал на секундата тайм-аут. Успешна комбинация Жеков - Градинаров ни осигури и три точки преднина за 15:12, но нова грешка от сервис на Гоцев бързо върна един пункт за съперника. Трите точки аванс на България все пак се запазиха и при второто техническо прекъсване, дошло при резултат 16:13 за родния тим. Убедителна акция на Цветан Соколов увеличи преднината на българите на четири точки за 18:14, а елегантно отиграване на диагонала в последствие доближи България до успех в третия гейм - 19:14.

4113331

Вместо обаче да довършат своя съперник, българските волейболисти върнаха своя противник в гейма. Кубинците набързо нанизаха четири поредни точки за 19:18, преди Теодор Тодоров все пак да спре серията на карибския тим. Грешка от сервис на Цветан Соколов доведе до 21:20, а влезлият от пейката Сепеда възстанови равенството в частта - 21:21. Добра блокада именно срещу Сепеда обаче доближи "лъвовете" до успех при 23:21, но ефективна атака на Ориарте отново стопи аванса на България - 23:23.

4113336

При 24:23 българите вече имаха първи геймбол в мача, който обаче не бе реализиран. И вторият геймбол за "лъвовете" бе спасен от Куба, а при третия Сепеда като по чудо прокара топката изпод ръцете на Тодор Алексиев и Теодор Тодоров за 26:26. Геймбол №4 също не бе оползотворен от "лъвовете", а безмилостният Сепеда отрази и петия такъв. При 28:28 носена топка донесе първи мачбол в полза на кубинците, а последвал аут от атака на Цветан Соколов означаваше и краен успех в полза на Куба.