Гибона предупреди: Двата мача, които остават, може да са много важни

снимка: fivb.org

Треньорът на националния отбор на България Пламен Константинов призова състезателите си да се съберат и да изиграят на високо ниво последните два мача, които им остават на Световното първенство по волейбол в Полша. Днес "лъвовете" срещат Куба, а последният ни съперник на Мондиала е Финландия.

Мачовете с островитяните и скандинавците не са толкова без значение, защото ще определят мястото на българите в крайното класиране, а колкото по-напред сме в подреждането, то толкова повече точки ще получим за предстоящите олимпийски квалификации за Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г.

"В крайна сметка, понякога трябва да се вкара и малко хумор за сваляне на напрежението. След като си имал надежди за друго класиране, естествено, че пада духът. Трябва да се съберем и да се опитаме да изиграем до края това Световно. Двата мача, които остават, може да са много важни", заяви Константинов за TV7 и NEWS7

Той призна, че след тежки мачове се стреми да не разговаря със състезателите. "Генерални разбори не се правят, защото трябва да отминат емоциите и от едната, и от другата страна. За мен това са моменти, в които не трябва да се правят заключения", каза Гибона.

Специалистът предупреди, че Куба може да е много опасен съперник. "Това е млад отбор, много атлетични състезатели, със сравнително бърза игра. Когато държат посрещане, стават опасен отбор. Позатрудниха в отделни части на мачовете и Бразилия, и Русия, и Канада, макар че Канада игра без Гевин Шмид.

В крайна сметка кубинците показват едно израстване на това световно първенство по волейбол. Сервисът може да ни реши много въпроси. Когато бием силен сервис, ще можем и да блокираме, да разстроим тяхната атака", каза още Константинов.