Крусибъл зове: Селби вече на 4 фрейма от световната титла

снимка: Monique Limbos

Световният номер 1 Марк Селби продължава да води във финала на Световното първенство по снукър в шефилдския театър "Крусибъл" срещу Дин Дзънхуей преди окончателната вечерна сесия. 

Веселяка от Лестър има преднина от 14:11 преди последната порция снукър между двамата най-достойни да се борят за прозвището световен шампион. Селби отбеляза сенчъри от 126, а Дин от 103, но като цяло и двамата трябва да забравят възможно най-бързо всичко, което се случи на масата, защото сесията бе пълна с грешки и нетипично разсеяни удари от всякакъв тип.

Последната сесия започва в 21:00 часа българско време.

Дин взе първия фрейм с брейк от 89, който можеше да бъде и сенчъри, но при отбелязването на последната Розова китаецът по невнимание вкара и Бялата. Все пак, Дзънхуей наказа пропуск на Селби по дълга Червена, почти заложена на джоба, с което намали резултата на 10:8 след сравнително кратък фрейм – около 25 минути.

19-aта партия се оказа истинско сборичкване с миниатюрни серии и основно „шотс ту натинг”, което се изразяваше и в резултата – при три останали червени на масата Селби водеше с 37:21. Веселяка от Лестър обаче отново загуби тактическия дуел по последната Червена и я остави налична (дори с възможна комбинация с Черна), но Дин не се възползва – точно както в самото начало китаецът бе оставил чудесна маса за съперника си, който не можа да направи по-голям брейк от 20-ина точки.

Пропуските на Селби не спираха и този път той си изпати горчиво – Дин многократно го постави в снукъри, предизвика го да направи фаулове, а в последствие направи великолепно разичстване на цветовете, за да отмъкне фрейма под носа на опонента си – 61:56 и 9:10.

Марк Селби спечели първия си фрейм в третата сесия със стил – разчистване от 126 точки (за първи път от петата партия той мина границата от 50) за 11:9. Това бе негов втори сенчъри в мача след 120 от ранната сесия в неделя.

Дин отговори подобаващо на предизвикателството със сенчъри брейк от 103 за 11:10, като това бе неговата 14-та „стотица” в телевизионната фаза на Световното първенство (още два в квалификациите), като се доближи по този начин само на 2 сенчърита от рекорда на Стивън Хендри в „Крусибъл”.

Селби направи халф-сенчъри брейк от 55 точки, веднага след като Дин се бе спрял на 31 в първия фрейм след почивката, който и двамата майстори започнаха доста разсеяно и правеха куп грешки. Веселяка от Лестър поведе с 66:39 в резултата, но пропусна Черната, която беше фрейм-бол. На всичкото отгоре, ситуацията съвсем заприлича на 19-ата партия, когато Селби имаше аванс, но направи фаул още при първия снукър, в който беше поставен. В крайна сметка обаче световният номер 1 се възползва от грешка (поредна) на Дин и пое контрола върху масата, повеждайки с 12:10.

23-ата партия се оказа дори по-ниско качествена, защото и двамата продължиха с изпълнения, които не прилягат нито на класата им, нито на финал на Световното. Все пак, с три мини-серии от по 20-ина точки (последната 68)Селби се оказа по-съсредоточен, до такава степен, че поне да извлече повече полза от грешките на съперника си – 13:10 за Веселяка, въпреки че той определено играеше най-слабата си сесия от финала.

Дин си свърши работата в 24-ия фрейм с две визити, първата от които на стойност 52 точки, при което реализира фрейм-бола си и постави снукър зад Кафява за Селби. Веселяка от Лестър се отказа да гони дивото и се примири, че резултатът е станал 13:11.

Последната партия преди паузата отиде на сметката на Селби, който първи пое инициативата и направи брейк от 52, който свърши с неуспешен опит за подрязване на трудна Червена за средния десен джоб (можеше да се пробва и крос-дабъл). В последствие обаче Дин не можа да извлече някаква полза от ситуацията на масата и не след дълго Селби получи отворена Червена за горния ляв джоб, която реализира. При отбелязан фрейм-бол резултатът бе 71:11 и оставащи четири червени, а след кратка размяна на сейфтита двамата си стиснаха ръцете - 14:11.