Крусибъл зове: Селби с вихрено начало на финала, но Дин оцелява

снимка: World Snooker

Световният номер 1 Марк Селби и квалификантът Дин Дзънхуей – първият азиатец в историята на финал на Световното първенство по снукър – сътвориха изключително любопитен първи ден от дуела за най-ценната титла в джентълменския спорт в шефилдския театър „Крусибъл“.

Веселяка от Лестър поведе с 6:0 и в последствие спечели с 8:2 първата сесия, но Дин се възроди вечерта и направи резултата далеч по-приемлив, а интригата – много по-осезаема при 10:7.

Световният номер 1 ще започне последния ден в „Крусибъл“ като лек фаворит заради аванса си, а любопитното е, че любимият му футболен клуб Лестър също може да има повод да отвори шампионското шампанско.

Както е известно, ако Тотнъм не победи Челси в дербито от английската Висша лига, то Лестър ще триумфира с титлата, а само няколко часа по-късно това може да направи и Селби.

Вечерната сесия изобщо не приличаше на ранната, защото бе изпълнена с напрегнати моменти и два изключително дълги фрейма, които бяха спечелени от Дин. Обикновено Селби е майстор на подобни дълги и изтощителни битки, но китаецът затвърди възраждането си след следобедния шок и спечели и двата.

Единият бе дълъг 45 минути, другият – фрейм номер 15 – продължи около 70, като не изглеждаше как може да се развие по друг начин, освен с бърз успех за Дин. Той първи се развихри между топките и с две сравнително кратки визити поведе със 71:0, но сбърка Червена с удължителя и провокира безкрайна размяна на тактически удари, която в крайна сметка спечели с успешен удар по последната Розова.

Китаецът реализира и сенчъри брейк от 103 точки, като именно маратонският фрейм номер 15 му осигури намаляване на резултата до само 8:7. Началото на финала беше ужасяващо за Дин, който отстъпваше с 0:6 в един момент, а отличната серия на Селби бе подплатена със сенчъри брейк от 120 точки.

Селби изпусна последната Синя от сравнително лесна позиция, с което можеше да поведе със 7:0, но оттам Дин взе първия си фрейм, а след това и осмия, за да се прибере на почивка малко по-оптимистично настроен.

Именно във вечерната сесия Дзънхуей блесна с по-солиден брейк-билдинг в типичния си стил, но впечатли и при успехите си в двата дълги фрейма. Селби не само че видимо не бе във формата от следобяда, но и този път пропуските му биваха моментално наказвани от съперника.

16-ият фрейм можеше да протече изцяло в полза на Селби, но след като с две визити стигна до 61 точки, Веселяка от Лестър не можа да завърши започнатото и се озова в позицията на съперника си от 1-часовата партия. Все пак, до някакви сериозни забавяния този път не се стигна и закономерно Селби поведе с 9:7.

Последният за вечерта 17-ти фрейм отиде на сметката на Селби, но след 45-минутна битка, главно заради два могъщи кика, които попречиха на световния номер 1 да приключи всичко доста по-рано.

Така последният ден в „Крусибъл“ обещава един истински оспорван и непредсказуем финал, какъвто заслужават всички фенове на джентълменския спорт.