Крусибъл зове: Селби пак е на финал на Световното по снукър

снимка: World Snooker

Световният номер 1 Марк Селби се класира за трети път в бляскавата си кариера на финала на Световното първенство по снукър, след като спечели маратонния 13-часов дуел с Марко Фу със 17:15 фрейма.

Веселяка от Лестър явно бе запазил най-доброто от арсенала си за заключителната четвърта сесия, защото в нея освен обичайните си оръжия – силен сейфти стил и промяна на темпото – демонстрира и великолепна успеваемост при ударите от около 95% (въпреки безбройните фаулове по Бялата топка).

След като в следобедната трета сесия двамата майстори на щеката поставиха рекорд, изигравайки най-дългия фрейм в историята на „Крусибъл” – 76 минути и 10 секунди, двубоят помежду им приключи около 01:15 часа сутринта на Великден, доближавайки границата от общо 13 часа снукър.

За съжаление, в оказалата се последна 32-ра партия всичко се реши след фаул по последната Синя на Фу, откъдето за Селби стана по-лесно да изпълни целта си и отново да се бори за титлата в Шефилд, елиминирайки съперника си в типичния си стил след дълга тактическа битка.

Самата финална сесия не бе лишена от дълги точкови серии, като Селби направи 101, а Фу – 100, като при спечелването на последния си фрейм азиатецът събра общо 147 точки, но не чрез максимум, а от два брейка от 50 и 73 и фаулове на съперника.

През 2007 година Селби отстъпи на Джон Хигинс в първия си финал в „Крусибъл”, а през 2014 оформи „Тройната корона”, побеждавайки Рони О’Съливан. Сега срещу себе си Веселяка от Лестър ще има първия азиатец в историята, стигал до битката за световната титла – Дин Дзънхуей, който в съботния следобед елинира със 17:11 най-възрастния полуфиналист в историята Алан МакМанъс, а мачът помежду им постави рекорд за най-много сенчъри брейкове – 10 (7 от тях за квалификанта Дин, което е рекорд за един играч).

Първата сесия от дуела Селби – Дин ще започне в неделя в 16 часа.