Крусибъл зове: Неудържимият Дин гази наред по пътя към финала! (ВИДЕО)

снимка: World Snooker

Дин Дзънуей пренаписа историята на снукъра, превръщайки се в първия азиатец, достигал до финала на най-престижния от всички турнири – Световното първенство в шефилдския театър „Крусибъл”.

Китаецът винаги е бил считан за един от най-добрите играчи на новия век, но едва в 14-тото си участие на Световното първенство успя да се добере до финала, и то в мач на рекордите. Дин срази със 17:11 най-възрастния полуфиналист в историята Алан МакМанъс, като в течение на двубоя двамата поставиха рекорд за най-много сенчъри брейкове – 10.

Седем от тях бяха дело на неудържимия Дзънхуей – 100, 131, 100, 128, 138, 113 (неуспешен опит за максимум), 123 (изравни рекордна на Стивън Хендри за най-голям брой „стотици” в един мач, постигнат през 1994 година на Шампионата на Обединеното кралство), а МакМанъс добави 107, 136 и 125.

Въпреки че впечатли и дори изуми света на снукъра с представянето си до момента в „Крусибъл”, МакМанъс рано-рано натрупа сериозно изоставане спрямо устремения към титлата (и играещ фантастично от самото начало) Дин.

Китаецът поведе с 5:0, като в последствие понамали темпото, но единствено при 9:8 е имал аванс, по-малък от поне два фрейма. Когато пък резултатът набъбна на 15:10 едва ли е имало човек в залата, който да се е съмнявал в крайния триумф на вихрушката от Китай.

Не само сенчъри брейковете спомогнаха за великолепието на полуфинала, който си заслужава да бъде помнен дълго, въпреки че историята познава далеч по-оспорвани като резултат сблъсъци на този етап.

Статистиката показва, че Дин е отбелязал общо 1910 точки (средно 68.21 на фрейм), а МакМанъс – 1220 (средно 43.57 на фрейм), което означава, че във всеки фрейм средно са били реализирани цели 111.79 точки!

Дин мина полуфиналната фаза от втория си опит, след като отстъпи на тепърва пробиващия Джъд Тръмп през 2011 година. Джеймс Уатана и Марко Фу са другите двама азиатци, достигали до полуфиналите, а вече Дин е единственият финалист от контитента. Още по-впечатляващото е, че Дзънхуей започна участието си в квалификациите, но самият той призна в интервюто след мача с МакМанъс, че пресявките са му помогнали да върне формата си и да загрее за същинския турнир.

В другия полуфинал Марко Фу и Марк Селби започнаха финалната сесия при резултат 12:12.