Крусибъл зове: Селби е кралят на снукъра за втори път! (ВИДЕО)

снимка: World Snooker

Световният номер 1 Марк Селби си гарантира място в историята на снукъра с втория си триумф на Световното първенство по снукър в шефилдския театър „Крусибъл”. Само две години след като подчини Рони О’Съливан и оформи „Тройната корона” в колекцията си, Веселяка от Лестър сломи съпротивата на първия азиатец, стигал финал в най-силния турнир – Дин Дзънхуей.

Селби спечели безапелационно напрегнатия и вълнуващ дуел за титлата с 18:14, като двудневната битка мина през контрастни емоции и за двамата майстори на щеката, които доказаха, че са били най-достойни да играят за най-ценното отличие в снукъра.

Селби стигна до успеха само няколко минути след като любимият му футболен клуб Лестър бе коронясан за шампион на английската Висша лига, благодарение на равенството 2:2 между Челси и Тотнъм (подробности НА ТОЗИ ЛИНК)

Световният номер 1 не само се поздрави с рекордния чек от 330 хиляди паунда и титлата, но и специално място в историята като един от малцината, покорявали „Крусибъл” повече от веднъж – Стивън Хендри (7 титли), Стив Дейвис (6 титли), Рони О’Съливан (5 титли), Джон Хигинс (4 титли) и Марк Уилямс (2 титли) бяха единствените преди Веселяка от Лестър.

За Дин остава гордостта от постижението да е първият азиатец, стигал финал на Световното, както и факта, че постави рекорд в „Крусибъл”, реализирайки цели седем сенчъри брейка в един мач (в полуфиналната битка с Алън МакМанъс).

ВИЖТЕ НА ТОЗИ ЛИНК какво се случи в следобедната сесия във втория ден от финала.

ВИЖТЕ НА ТОЗИ ЛИНК какво се случи в първия ден от дуела между двамата.

ФРЕЙМ №26

Дин първи реши да атакува оголената дълга Червена за джоба, която Селби за пореден път днес остави на противника си след разбиващ удар. За съжаление на феновете на китаеца, той бе неточен и това даде шанс на Веселяка от Лестър да се развихри първи между топките. Селби изненадващо се спря на 57 в брейка си, след като не можа да подреже Червена за десния среден джоб, но и Дин не се възползва от втория си шанс да реализира във фрейма. Това позволи на Веселяка от Лестър спокойно да отбележи фрейм-бола си и да поведе рано-рано с 15:11 след десетина минути игра.

ФРЕЙМ №27

По подобие на началото на предишната партия пропуск на Дин пусна Селби първи между топките, но този път световният номер 1 не можа да осъществи толкова комфортна серия (27), поради позиционна грешка, а и лек кик. В последствие англичанинът реши да рискува с дълга Червена, която не можа да вкара и единствено остави сравнително лесна маса за съперника си, без да има нужда от подобно дръзко решение. Дин спря на 60 и остави налична трудна дълга Червена за Селби, който обаче сбърка, но съвсем скоро с отличен крос-дабъл възроди шансовете си да вземе фрейма при 32-60 изоставане.

Селби не разочарова с разчистването, въпреки че трябваше да играе трудна Зелена и трудна Черна като фрейм-бол, но се справи отлично и се доближи само на два фрейма от титлата - 16:11.

ФРЕЙМ №28

Дин все пак се погрижи не само да бъде запазена частица от интригата, но и да има кратка почивка между мини-сесиите (ако Селби бе спечелил четири поредни фрейма, това нямаше да се случи). Със серия от 73 той намали на 16:12, но пропусна да направи сенчъри, което щеше да му е номер 15 в "Крусибъл" (не броим двата в квалификациите) и да го доближи на само едно от рекорда на Стивън Хендри.

ФРЕЙМ №29

Дин за втори пореден фрейм имаше възможността първи да открие сметката си, но бе принуден да играе сейфти след 28-ата точка заради слаба позиционна игра. Селби обаче остави между челюстите дългата Червена, която Дин му подари, за да може китаецът да се върне на масата за нов брейк. Този път китаецът не разочарова и с отлично изградена серия от 70 си заслужи правото да се прибере на почивка със значително повишено самочувствие и доста по-приемлив пасив, макар шансовете му да остават минимални - 16:13.

ФРЕЙМ №30

Веднага след почивката Селби почти не помириса масата, а Дин трябваше да се труди много в началото на брейка си, но в последствие успя да го развие отлично и да си осигури дори възможност за сенчъри след реализирания фрейм-бол. Вече без напрежение китаецът направи няколко фантастични изпълнения, за да стигне до 86-ия сенчъри брейк (417 личен) в турнира и 15-ти за Дин в "Крусибъл" - 16:14 след 103 точки.

ФРЕЙМ №31

Селби с фантастичен плант прекрати сушата си от цял час игрово време без отбелязана точка, за да открие сметката си във фрем номер 31 и да пробва да прекрати серията на китаеца от три поредни спечелени партии. До серия не се стигна, защото реализираната Червена беше шот-ту-натинг, но пък Дин не се справи със сейфти удара и върна съперника си на масата. Веселяка от Лестър обаче трябваше да изпълни сложен удар в позиционно отношение и сбърка, но масата не бе особено изгодна и за двамата.

Фреймът се оказа първият по-деликатен откъм решения и трудност, като от самото начало заплаши да се превърне в маратонски и резултатът 14:7 след 23 минути игра го подсказваше. Селби получи шанс да направи най-солидния си брейк от едва 20 точки (след като Дин залепи Кюбола за Синята, но Веселяка реализира Червена въпреки това), но при три оставащи Червени на масата и резултат 43:7 двамата пак бяха поставени в ситуация да търсят защитни удари.

В крайна сметка Селби през цялото време бе в по-изгодна позиция, която сам си заслужи, като в един момент Дин осъзна, че няма какво повече да изстиска от масата и просто трябваше да приеме загубата - 17:14.

ФРЕЙМ №32

Почти нищо интересно не се случи в оказалия се последен 32-ри фрейм. Ръката на Селби трепна единствено при позициониране за фрейм-бола, защото при брейк от 67 изпусна от контрол Бялата и я залепи за борда, с което си усложни изпълнението, но това не го спря. Шампионски брейк от 74 бе достатъчен за втората световна титла на Селби!