Крусибъл остава непреодолим за китайската инвазия в снукъра! Финалът е Селби-Хигинс

снимка: SPORTA.BG

Марк Селби наложи волята си над Дин Дзънхуей със 17:15 фрейма в полуфинал на световното по снукър, който се превърна в същински трилър. Така театърът "Крусибъл" остава непревземаема крепост за многото добри китайски играчи, които вече над десетилетие опитват за стигнат до заветната цел.

Селби ще защитава титлата си от миналата година срещу Джон Хигинс. Именно англичанинът и шотландецът сякаш демомнстрираха най-качествени удари и здрава психика през двуседмичната кампания в Шефийлд.

Веселяка от Лестър и Дин се гониха през първите 3 сесии и никой не успя да се откъсне чувствително. Така днешната последна сесия се превърна очаквано в трилър, защото стартира от резултат 12:12 партии.

Селби бе железен и не трепна, за да поведе с 16:13 фрейма. Когато се виждаше вече победител обаче Дин се събуди и взе две бързи партии. Китаецът дори бе в брейк с добре подредени червени и цветни в 32-ия фрейм, но допусна изненадваща грешка, която не бе придизвикана нито от кик, нито пък от лошо позициониране.

Селби това и чакаше и застана уверен на масата. Той не сгреши и стигна до крайния успех методично. След като вече бе в зонатана снукърите той си позволи бурни реакции, издаващи колко е важна тази победа за него. 

В другия полуфинал Хигинс води с 16:7 срещу Бари Хоукинс-Ястреба и му трябва само още един фрейм, за да официализира супер финала срещу Марк Селби, който ще почне утре и ще приключи в понеделник.