Край на сагата: Бътън остава в МакЛарън-Хонда

снимка: БГНЕС/EPA

Световният шампион от 2009 година Дженсън Бътън прекрати спекулациите около бъдещето си във Формула 1 и подписа с екипа на МакЛарън-Хонда за следващия сезон 2016. В близките седмици усилено се коментираше съдбата на 35-годишния британец, като не се изключваше и негово отказване от Кралските гонки.

Бътън бе спряган за пилот на Нисан в Световния шампионат за издръжливост, както и за водещ на популярното шоу за любители на високите скорости „Top Gear”. Твърдеше се, че пречката пред нов договор с МакЛарън-Хонда е било желанието на британеца да получава по-висока заплата.

„През последния месец имах време да премисля добре всички варианти за бъдещето си, като е ясно, че имах няколко възможности. Вече шест години съм в МакЛарън и много добре познавам Рон (Денис), с когото говорихме доста през последните седмици и се убедих, че той е твърдо решен да измъкне отбора от тежката ситуация в момента“, сподели Бътън, който има 279 състезания в кариерата си.

„Много се радвам, че Дженсън остава при нас, защото той е най-опитният пилот от действащите и следващия сезон ще стане едва третият в историята, надвишил бройката от 300 старта във Формула 1“, коментира отборния директор на МакЛарън-Хонда Рон Денис.

С 279-те си състезания на сметката Бътън е най-опитният от действащите пилоти и трети в историята по този показател. Водач е Рубенс Барикело с 323, следван от Михаел Шумахер с 307.