Красотата ли е по-важна или победата?

В последните седмици редица легенди на Левски вкупом започнаха критики срещу стила на игра на „сините“. Недоволството към тактиката на Делио Роси се развихри особено след загубата от Лудогорец. Бивши футболисти, които в миналото са радвали феновете на Левски с изявите си и заслужено се радват на голям авторитет сред привържениците, недоволстват от защитната игра и липсата на акцент върху играта в нападение, която през годините е била символ на „сините“.

Изглежда тези легенди забравиха, че само преди няколко месеца Левски играеше предимно атакуващо, а губеше катастрофално и срамно. Когато в началото на август пое Левски, Делио Роси беше категоричен, че не е магьосник и му трябва време. Шефовете не спират да коментират, че в момента се гради бъдещ отбор. Легендите обаче явно не искат му дадат нужното време на треньора и управата. Коментарите им не помагат на отбора, а повече вредят и насаждат ненужно напрежение.

Италианецът за няколко тренировки беше втрещен от липсата на умения на тима да се защитава и да спазва тактическа дисциплина. Роси първостепенно се зае да оправи този проблем. Лека-полека Левски подобри играта си в отбрана. С времето Делио Роси ще ремонтира и представянето в предни позиции. Той вече изгради основата за успешния футбол, защитата. Със сигурност ще успее да оправи и нападението, но освен време му трябват и футболисти за определени постове – най-вече по крилата. За момента Роси се справя изключително добре с наличния ресурс в състава.

Легендите са прави, че Левски не гази съперниците си в предни позиции, но дали за тях е по-удовлетворително „сините“ да загубят красиво или да спечелят грозно. Към момента зрелищният футбол и победата е невъзможно да вървят заедно в мачовете на Левски заради качествата на определени футболисти. Във футбола еднакво важни са головете и точките. Тимът на Делио Роси може да печели грозно с 1:0 повечето си мачове, но именно тази нула срещу името на съперника носи точките. А те са важни за Левски в битката за преследване на целите. Борбата за титлата може да изглежда изгубена, но никой на „Герена“ не е говорил открито за шампионска купа като приоритет. Още от самото начало задачата пред Делио Роси е място в Европа и класиране за груповата фаза. Постигането на това минава през осигуряване на спокойствие за работа на италианеца поне до края на сезона.

Веселин Русинов, Блиц Спорт