Красимир Инински: Гордеем се с нашите амазонки

Големите шампиони на \"Странджа\"
снимка: БФ Бокс

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински остана изключително доволен от проведения 66-и международен турнир за купа „Странджа”. 

Както е ясно, от 24 до 28 февруари столичната зала „Универсиада” стана арена на 147 мача с участието на 221 боксьори и боксьорки от 35 страни. 

Купата при мъжете бе спечелена от Симеон Чамов, а при жените – от Станимира Петрова. Ето какво сподели той пред сайта на федерация:

- Г-н Инински, каква е оценката ви за завършилия турнир „Странджа”?

- Много силен турнир се получи. Имаше интерес от цял свят, много от водещите сили в бокса дойдоха със свои национали, на които ще разчитат за предстоящите големи състезания. Доволен съм от състезанието, още повече че с всяка изминала година то става все по-добро. Надявам се, че догодина ще надминем сегашния стандарт, тъй като тогава турнирът ще е една добра проверка преди олимпийските игри в Рио. 

Организационно също се справяме на ниво. Имаше много завързани срещи, които предизвикаха интереса на публиката. А именно това се иска от едни турнир, така че съм доволен. Оценката и в доклада на супервайзора е много добра. Но когато нещо се прави с желание и любов, то няма как да не стане. В тази връзка благодаря и на министъра на спорта Красен Кралев за разбирането и подкрепата и за начина, по който мисли за развитието на спорта.

- Как видяхте представянето на българските боксьори в турнира?

- Винаги може и по-добре, но все пак се намираме в началото на подготовката за важните състезания. За мен представянето на нашите беше задоволително. Ако нямаше контузиите, които не позволиха на някои състезатели да излязат на ринга, може би представянето ни щеше да бъде много добро. 

- Какво ще кажете за жените – като че ли те вече са движещата сила в българския бокс?

- Аз по принцип не деля отбора ни на жени и мъже. Българското представяне беше на ниво, но наистина жените са с едни гърди пред мъжете. Мога да кажа, че ако в гимнастиката си имат Златните момичета от ансамбъла, ние в бокса имаме нашите амазонки – жени войни, с които много се гордеем. 

- Не трябва да забравяме обаче, че в мъжкия състав бе направено много сериозно подмладяване...

- Това е идеята и тенденцията, тъй като ние се целим в олимпийските игри в Рио догодина. 

- Как ще продължи оттук насетне подготовката на този разширен национален отбор, тъй като на „Странджа” участваха 22-има български боксьори?

- Този отбор вече няма да е толкова разширен, защото ще трябва да се концентрираме върху основните състезания и да готвим титулярите за тях. Действаме обаче по план – целогодишни лагери и максимално участие по турнири. Други варианти за добри резултати няма.

- На всички състезания ли ще пратим състезатели? Имам предвид, че предстоят световни първенства при подрастващите в далечни страни...

- Да, навсякъде ще имаме участие, но приоритетно и целенасочено ще се готвим за олимпиадата. Мъжете първо имат европейско първенство в София, което ще е квалификация за световното през есента в Катар. То пък от своя страна ще дава визи за Рио. При жените имаме игрите в Баку и световно догодина – въобще предстои ни много усилена работа. 

- Не мога да не ви попитам какво е вашето отношение към разразилия се по време на „Странджата” скандал с Благой Найденов?

- Нямам коментар. За мен Благой Найденов е приключена тема, тъй като той вече е в полезрението на Професионалния боксов съюз, а не на Българската федерация по бокс. Жалко е, че той оправдава неуспехите си с други хора и с федерацията. За мен лично той си остава един голям талант и аз му желая успех, където и в каквото пожелае да се развива. 

- Ще бъде ли отново България домакин на професионалните серии на АИБА, които се подновяват през март?

- Засега приоритет ни е домакинството на европейското първенство за мъже в началото на август в София. Иначе нашите боксьори, които участват в тези серии се подготвят усилено и чакаме да определят календара. Също и Детелин Далаклиев участва в WSB сериите, така че нещата вървят по план.