Кралев за ЦСКА 1948: Не ми се занимава с клуб от "В" група

снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се ядоса на въпрос, свързан с ЦСКА 1948 в предаването "Спортна треска" по БНТ. Той бе запитан дали условията за търга за базите на ЦСКА нарочно са такива, за да се отстрани от участие третодивизионния тим. 

"Не разбирам защо трябва да се занимаваме непрекъснато с един клуб от "В" група. Центърът на събитието е стадионът, на който търсим качествен и надежден партньор. Искаме да защитим държавния интерес. Основната ни цел е това съоръжение да стане модерно.

Очевидно не само ЦСКА-София може да отговаря на тези критерии. Атаки винаги може да има. Не виждам никакъв смисъл. Основната ни задача е да гарантираме държавния интерес. Много ясно е, че тези условия трябва да са сериозни. Напатили сме си", заяви министър Кралев.

Спортният министър обясни по-подробно защо изискванията са минимум 5 милиона лева капитал и оборот от 15 милиона за последните три години. Това е свързано със способността на дадения клуб да прави инвестиции и да реконструира "Армията" и Панчарево. 

"Изискванията за участие е, когато е търговско дружство, да има 5 милиона капитал - оборот през 2014, 2015 и 2016 г. 15 милиона лева смятаме, че е една достатъчна гаранция, че бъдещият наемател на тези обекти ще може да извърши ремотнти дейности. Това са горе-долу 5 милиона годишен оборот. Това е един минимум, който трябва да се изисква с оглед на горчивия опит, който имаме от предните години. ПФК ЦСКА АД бе наемател на съоръжението и за съжаление имаше много неизчистени финансови въпроси. Ръководството тогава не успя да се справи с намирането на средства за реконструкцията на стадиона и с изпълнението на договора, който имаха. Затова сме заложили такива правила - за да няма изненади в следващите години", добави той.

"Няма как само един клуб да има право да участва в този конкурс. Очевидно има недоволни. Около 600 клуба не биха имали възможност да участват. Някои имат такава възможност, и то не един. Не искам да коментирам конкретни юридически лица. Офертите ще ги отворим публично. До 10 януари се надявам всичко да приключи", заяви министърът на младежта и спорта.

"Такива са условията. Ако някой не му харесва – да не участва. Основните принципи, от които сме се водили, е да защитим държавния интерес. Дайте да видим кой ще кандидатства и какви документи ще представи. Това са едни нормални условия и не виждам какво притеснително има. Както следя и в публичното пространство, няма сериозни коментари и притеснения, че тези условия са изненадващи или могат да притеснят някой. За мен темата е приключена", отсече Красен Кралев.