Кралев: Мондиал у нас - на морето, София и Пловдив

Министърът на спорта Красен Кралев взе участие на четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия относно съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030, която се проведе в централата на БФС в Бояна. Той сподели, че е провел разговори с кметовете на София, Варна, Бургас и Пловдив, тъй като това са единствените градове, които могат да отговорят на изискванията да приемат мачове от двата турнира.

„Изготвен е меморандум за общата кандидатура на четирите държави. Той ще бъде обсъден допълнително и подписан по време на следващата ни среща в Солун през април. Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите четирите страни да излезем с обща кандидатура. До края на годината ще се опитаме да получим държавна подкрепа, за да официализираме кандидатурата. Това е много сериозен политически проект, който ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Имаме амбиции Балканите да се превърнат в много сериозен център на организиране на спортни събития”, обяви Красен Кралев.

„След срещата в Солун ще имаме повече информация коя страна с какви стадиони ще участва в кандидатурата. София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, предложили проекти за стадиони. Тук говорим, освен за летища, и за инфраструктура. Извън тези четири града няма кой друг да отговори на очакванията – става дума дори и за хотелска база. Това са градовете, които ние разглеждаме, които имат конкретни терени, предложени от кметовете”, добави министърът на спорта.

„Наясно сме като държава какво трябва да свършим като спортна и транспортна инфраструктура. От българска страна вече има решения и отпуснати средства за пътните отсечки с Белград и Атина. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата”, допълни Кралев.