Котоошу вече официално е японец

снимка: Guliver/Getty Images

Най-добрият български сумист Калоян Махлянов - Котоошу вече официално не е български поданик, след като вчера 203-сантиметровият исполин от Джулюница получи японско гражданство.

Sporta.bg припомня, че Котоошу подаде молба за освобождаване от българско гражданство в края на миналата година.

Мотивите за решението на именития ни спортист не са свързани по никакъв начин с патриотичните му чувства към отечеството, а всичко е продиктувано с мисъл за бъдещето на Калоян и семейството му след края на активната му състезателна кариера.

Котоошу е бил поканен да стане национален треньор и преподавател от Японската федерация по сумо, но условието е, че подобен пост може да бъде заеман само от японски граждани.

Махлянов живее и се състезава в Япония повече от 10 години и е един от най-известните и уважавани спортисти в Страната на изгряващото слънце. Самият той често е споделял,  чувства островната държава като своя втора родина и смята да остане да живее и работи там.

Всички предпоставки за това са налице, след като през февруари 2010 г. Котоошу се ожени за японската красавица Асако Андо, а година и половина по-късно на бял свят дойде и първородният им син Кирил. За новия си японски паспорт Калоян е приел фамилията на своята съпруга - Андо.

30-годишният българин започна кариерата си в древния японски спорт през 2002 г., като през ноември 2005 г. стана първият европеец, който носи второто по сила звание в спорта - "одзеки”. Той загуби ранга си след серия от контузии в края на миналата година и в момента е "секиваке".

Най-големият успех в досегашната си кариера най-високият сумист в Япония е спечелването на Купата на императора през май 2008 г. - нещо, което все още никой друг европеец не е успявал да стори.

Предполага се, че заради все по-зачестилите травми, Калоян може да вземе решение да прекрати състезателната си кариера и да започне с треньорската такава в съвсем скоро време.