Котоошу падна от Велик шампион, Аоияма бие

снимка: Guliver/Getty Images

Най-известният българин в Япония Калоян Махлянов – Котоошу записа очаквана осма поредна загуба на големия турнир по сумо в Осака, след като отстъпи на Великия шампион Харумафуджи в 9-ия кръг.

За българина с японски паспорт това е осмо поредно поражение в турнира, което го оставя на последното място в класирането. Котоошу бе повален на дохьото с хватката „хатакикоми“, при която атакуващият използва натиск върху рамената на съперника си, за да го принуди да падне по корем или да докосне глинения под с дланите си.

Харумафуджи продължава без поражение в турнира, а Котоошу още не може да покаже потенциала си, като спадът във формата му започна в началото на годината, когато бе понижен в ранг „секиваке“ след серия от контузии през 2013-та.

Другият българин в елитната сумо дивизия Даниел Иванов се поздрави с шеста победа в Осака. „Магаешира-5“ Аоияма използва най-разпространения прийом „йорикири“, за да изтласка от очертанията на глинения кръг Гагамару.

Така Аоияма вече има 6 победи и 3 загуби, което го поставя на 4-то място, макар пред него да има 8 сумисти с по-добър баланс.

Другият Велик шампион Хакухо също постигна 9-та поредна победа, след като използва „йорикири“, за да се справи със съпротивата на „секиваке“ Точиозан.

В утрешния 10-ти кръг Аоияма ще се изправи срещу „магаешира-11“ Токушорю, докато Калоян Андо Котоошу има нова тежка среща с другия „йокодзуна“ Хакухо.