Кошмар на мач в Азия - поне 130 души са стъпкани до смърт ВИДЕО

Поне 130 са загинали в блъсканица по време на футболен мач в Индонезия, около 180 са били ранени при сблъсъци след загубата на футболен клуб "Арема" от съперника му "Персебая Сурабая" в индонезийската провинция Източна Ява. Това е едно от най-тежките "бедствия" на стадион в света, напомня Би Би Си.

Видеозаписи показват как феновете хукват към терена след последния съдийски сигнал. Полицията започва да стреля със сълзотворен газ. Започва бой. Има задушили се хора, каза началникът на полицията в провинцията Нико Афинта. "Настъпи анархия. Започнаха да нападат полицаи, повредиха коли", допълни той. Загинали са и двама полицаи.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как феновете се катерят по оградите, за да избягат. На отделни видеоклипове се виждат безжизнени тела.

ФИФА, световната футболна централа, заявява, че стюардите или полицаите не трябва да носят или използват "газ за борба с тълпата" по време на мачове.

Индонезийската футболна асоциация (PSSI) започна разследване и коментира, че инцидентът е "опетнил лицето на индонезийския футбол".

Насилието по време на футболни мачове не е нещо ново в Индонезия, а ФК "Арема" и "Персебая Сурабая" са дългогодишни съперници. На феновете на Персебая е било забранено да купуват билети за мача поради опасения от сблъсъци, но министърът по сигурността съобщи, че за мача на стадион "Канжурухан", който е с капацитет 38 000 места, са продадени 42 000 билета.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо призова това да бъде "последната футболна трагедия в страната", след като нареди всички мачове от Лига 1 да бъдат спрени до провеждането на разследване.

През 1964 г. загиват 320 души и над 1000 са ранени по време на блъсканица на олимпийската квалификация Перу-Аржентина в Лима.

В Обединеното кралство през 1989 г. 97 фенове на "Ливърпул" са смазани до смърт на стадион "Хилсбъро" в Шефилд.